Ara llegint
Experimenten amb 10 varietats d’ametllers per saber quines s’adapten millor a Mallorca

Experimenten amb 10 varietats d’ametllers per saber quines s’adapten millor a Mallorca

Experimenten amb 10 varietats d'ametllers per saber quines s'adapten millor a Mallorca

L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), que depèn de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha plantat un total de 187 ametllers, corresponents a 10 varietats diferents, a la finca Sa Granja.

Procedeixen de tres centres de recerca estatals. En concret, del centre de recerca CEBAS-CSIC, de Múrcia, s’ha plantat la varietat registrada Makako i les seleccions S-2332S-4017 i D01-188. Del centre de recerca CITA, de Saragossa, s’han plantat les varietats registrades Felama i Vialfás. I del centre de recerca IRTA, de Catalunya, la nova selección MB-29148 i les varietats registrades MarinadaVairo i Masbovera, que en l’experiència actuaran com a varietats control.

Aquesta actuació és un dels compromisos del Pla de reestructuració de fruits secs, aprovat el 19 de març del 2021. L’objecte de l’assaig és avaluar agronòmicament l’adaptació de noves varietats que encara no són comercials, però que destaquen en els programes de millora genètica estatals, a les condicions agroclimàtiques de Mallorca. També s’avaluarà la composició i el perfil organolèptic dels fruits de cada varietat.

L’assaig es va presentar al sector en el marc de la Jornada tècnica sobre l’ametller, en el que també es van presentar els resultats de l’assaig agronòmic i productiu de 12 varietats de floració tardana a la finca de Xorrigo.

També es va explicar als assistents la importància que té conservar els recursos fitogenètics vegetals i, en concret, el banc de germoplasma d’ametller de l’IRFAP, a la finca Son Real, que conté més de 60 varietats locals diferents. En aquest sentit, a la finca Sa Granja, s’està treballant per implantar un reservori de plantes de varietats locals d’ametller lliures de Xylella fastidiosa mitjançant la tècnica de la termoteràpia en condicions de bioseguretat.

L’IRFAP és l’institut de la conselleria, especialitzat en la recerca, el desenvolupament i la formació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació a les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt