Ara llegint
Consumir productes agraris de Mallorca redueix un 55% les emissions de CO2 a l’atmosfera

Consumir productes agraris de Mallorca redueix un 55% les emissions de CO2 a l’atmosfera

Consumir productes agraris de Mallorca redueix un 55% les emissions de CO2 a l'atmosfera

Un estudi redactat per valorar com el producte local contribueix a la sostenibilitat ambiental, certifica que el consum de fruites i hortalisses produïdes i consumides a Mallorca redueixen fins al 55% les emissions de CO₂ a l’atmosfera. A més a més, i atenent les dades, el balanç de carboni (diferència entre absorcions i emissions) entre el CO₂ que emeten les fruites i hortalisses produïdes a Mallorca i el que retenen, enfront del producte importat és també molt favorable: 64 tones enfront de 26. Així, es pot afirmar que produir i consumir fruites i hortalisses de l’illa presenta un gran avantatge mediambiental respecte a les importades, ja que la seva petjada de carboni és substancialment menor.

L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, és qui ha presentat avui les principals conclusions d’aquest estudi, titulat “Balanç de carboni de les principals produccions hortofructícoles de Mallorca”, i desenvolupat amb la col·laboració de Son Pagesos Mallorca i elaborat per l’investigador Luis Martínez en coordinació amb en Jaume Jaume, investigador i director de Desenvolupament de la Producció Agrària de l’IRFAP.

El conseller, Joan Simonet, juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, han assistit a l’acte de presentació, que ha comptat també a la presència dels quatre socis que conformen l’associació de fruita i hortalissa de l’illa -Isabel Vicens (Agromallorca), Guillem Adrover (Terracor), Joan Méndez (Es Merca) i Pep Mestre (Agroilla)-, així com nombrosos representants del sector agrari de Mallorca.

Durant l’acte, el director general Joan Llabrés ha afirmat que «tots sabíem de manera intuïtiva que el consum de producte local era millor per molts de motius, com la conservació del paisatge i patrimoni, la conservació i els llocs de feina, la diversificació econòmica… ara, gràcies a aquest estudi, podem dir que tenim evidència científica del fet que consumir fruites i hortalisses locals redueixen emissions de CO₂, és millor pel nostre planeta i per les generacions futures, a més de contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic».

Per elaborar l’estudi s’han seleccionat els set cultius més representatius de l’horticultura mallorquina com són la carxofa, la colflori, l’enciam, la síndria, el meló, la tomàtiga i el pebre i s’han comparat amb els mateixos productes importats.

Balanç anual producció Som Pagesos

Per la seva banda, l’associació de productors de fruita i hortalissa Som Pagesos de Mallorca, que està conformada per Agromallorca, Terracor, Es Merca i Agroilla han valorat els resultats de la producció agroalimentària de l’any. Una temporada en la qual s’han produït més de 18 milions de quilos de producte local, amb un valor de 20,8 milions d’euros. Un 23,4% de la producció ha estat de tomàtiga, un 16% de síndria, un 11% de meló i un 6,5% de cogombre, entre altres productes.

A més, durant l’acte, Joan Méndez, d’Es Merca, ha aprofitat per anunciar la futura creació d’un Centre Logístic Pagès (un centre de fabricació d’envasos) i l’aposta pel foment de la promoció i la professionalització del sector.

Cal recordar que Som Pagesos és una iniciativa dels quatre majors productors agroalimentaris de Mallorca, amb l’objectiu de defensar i promocionar el producte local, de proximitat i de temporada. Actualment, representen el 85% de la producció de fruita i hortalisses de Mallorca, amb un millar d’hectàrees de superfície produïda i més de 600 treballadors.

El conseller Joan Simonet, que ha clausurat la trobada, ha afirmat que «és molt important transmetre a la població que consumir producte local té el mateix valor i efectivitat que el reciclatge a les llars. A més, consumir producte local és consumir un producte de qualitat i sostenible mediambientalment».

Simonet ha volgut a més destacar que «Som Pagesos és un projecte que demostra que la unió del sector és clau. El camí és aquest, anar plegats, prendre decisions per ser més forts i, en definitiva, produir més i ser més rendibles».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt