Ara llegint
GEN-GOB, Cas Xifoner, DODO Pollença i Ajuntament de Puigpunyent, premis Rezero

GEN-GOB, Cas Xifoner, DODO Pollença i Ajuntament de Puigpunyent, premis Rezero

GEN-GOB, Cas Xifoner, DODO Pollença i Ajuntament de Puigpunyent, premis Rezero

El GEN-GOB, Casx Xifoner, DODO Pollença i l’Ajuntament de Puigpunyent són els guanyadors de la quarta edició dels Premis Rezero Balears, uns guardons que posen de manifest el poder transformador de les actuacions de prevenció de residus impulsades a Balears alhora que puguin servir d’inspiració per a altres iniciatives. Enguany, a més, s’ha fet entrega del I Premi Remenja’mmm per al restaurant que ha destacat en la seva tasca de prevenció del malbaratament alimentari, que ha recaigut sobre Cuina Vivant.

L’acte, conduit pel periodista Xisco Nadal, es va celebrar anit a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears i ha comptat amb l’assistència d’un nombrós grup de personalitats del món empresarial i social de les Illes.

Facilitar un ecosistema de la reutilització, viure amb menys, promoure les economies col.laboratives o reduir del malbaratament alimentari, són algunes de les claus que aposten per un futur sense residus. Així, Rosa García, Directora de Rezero, ha introduit l’acte emmarcant el moment actual i fent balanç d’alguns dels projectes que apunten en aquesta direcció.

També, i com a novetat d’enguany, ha presentat dues eines a l’abast de tota la ciutadania: RezeroLab Dades, una eina digital d’accés lliure que permet consultar indicadors considerats estratègics per avançar cap al residu zero i Genera CoCo, la formació online sobre consum conscient oberta a tothom.

En quant als reconeixements de la nit, els Premis Rezero volen reforçar les iniciatives que avancen cap al Residu Zero distingint 4 categories: administració, comerç, entitat i empresa. La producció local i ecològica d’aliments, l’eliminació dels productes d’un sol ús, la venda a granel, la distribució en envàs retornable, la reparació o el reaprofitament són estratègies circulars que posen en valor els productes, els materials i els recursos per mantenir-los dins l’economia durant el màxim temps possible, reduint la generació de residus i l’impacte de l’extracció de noves matèries. Unes estratègies que en el moment actual, ple d’incerteses, inspiren noves oportunitats, estalvien recursos i poden generar una gran diversitat de llocs de feina.

Per la seva part, el Premi Remenja’mmm permet reconèixer i posar en valor bones pràctiques en el sector de la restauració que contribueixen a prevenir el malbaratament alimentari.

En l’edició dels Premis Rezero

El jurat encarregat d’escollir les propostes guanyadores ha estat constituït per Maria Suau, responsable de Medi Ambient de la Fundació Deixalles i membre del Patronat de Rezero; César Amable, representant de PIMEM Restauració; Sandra Espeja, responsable de l’àrea de Ciència Ciutadana de la Fundació Marilles; Carlos Salord, impulsor de l’associació Per la Mar Viva a Menorca; i José Rubio, periodista a Radio Illa Formentera.

Els premiats

Maria Suau, responsable de medi ambient de la Fundació Deixalles, ha fet entrega del Premi Rezero Balears 2023 en la categoria EMPRESA a Cas Xifoner . El jurat ha valorat els seus més de 50 anys de trajectòria produint xifons i refrescs, bona part en envàs de vidre reutilitzable. Cas Xifoner és l’única que ha sobreviscut de les 30 empreses xifoneres que hi havia a Menorca. Rosalía Sansaloni i Xavier Pons, equip familiar de la 2a i 3a generació de Cas Xifoner, han recollit el premi.

Sandra Espeja, responsable de l’àrea de Ciència Ciutadana de la Fundació Marilles ha entregat el Premi Rezero Balears 2023 en la categoria ENTITAT al: GEN-GOB, un referent per a les entitats ecologistes Pitiüses. El jurat ha valorat les campanyes recents amb una visió transgeneracional envers la reducció del consum. Agnès Vidal, coordinadora del GEN-GOB Eivissa ha recollit el premi.

César Amable, representant de PIMEM Restauració ha entregat el Premi Rezero 2023 de Balears en la categoria COMERÇ a DODO Pollença, per un negoci que combina botiga i restaurant, amb la possibilitat de poder consumir sense generar residus. Ha recollit el premi, la seva propietària, Dana Bena.

I, per últim, Rosa García, Directora de Rezero ha fet entrega del Premi Rezero 2023 de Balears en la categoria ADMINISTRACIÓ a l’Ajuntament de Puigpunyent per haver estat un dels primers municipis Balears a implantar el sistema porta a porta, així com pel seu compromís amb el foment del compostatge domèstic i comunitari. Antoni Maria Enseñat, Batle de Puigpunyent, ha recollit el premi.

El I Premis Remneja’mmm Balears

Pel que fa al Premi Remenja’mmm, de les 5 candidatures finalistes, ha guanyat Cuina Vivant, de Palma. El jurat ha valorat la tasca de sensibilització cap a un consum conscient, amb tallers per allargar la vida dels productes i una carta cuidada amb productes de proximitat i temporada.

L’acte va finalitzar, com no podia ser d’altre manera, amb una picada d’aprofitament alimentari, cuinada i presentada pels alumnes de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt