Ara llegint
Govern i sector turístic estableixen llaços per estalviar i reutilitzar aigua

Govern i sector turístic estableixen llaços per estalviar i reutilitzar aigua

Govern i sector turístic estableixen llaços per estalviar i reutilitzar aigua

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, va participar ahir a la jornada ‘Accelerar el canvi mitjançant l’associació i la cooperació’, organitzada pels integrants del projecte europeu LIFE+WAT’SAVEREUSE. En ella, Mir va explicar les polítiques d’impuls a la reutilització que s’estan duent a terme des de les Illes Balears.

En aquest sentit, el conseller va destacar que «a les Illes Balears reutilitzam un 30% de l’aigua, arribant gairebé al màxim d’aquest recurs disponible i preparat per a la seva reutilització». Va dir també que «els nostres objectius són ambiciosos, i per això, al Pla Hidrològic de les Illes Balears, la reutilització passa a ser un pilar», i va recordar que «en un arxipèlag mediterrani, on les conseqüències de l’emergència climàtica són més accentuades que a altres territoris, és un deure protegir un recurs tan escàs com és l’aigua i apostar per la seva regeneració».

El conseller va incidir en el fet que, per donar compliment a l’establert al nou Pla Hidrològic recentment aprovat, «des de la Conselleria garantirem el finançament dels projectes que apostin per la reutilització d’aigües per a usos urbans i ambientals». En aquesta línia, cal remarcar que, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB), un de cada quatre litres d’aigua el consumeix el sector turístic.

Des del Govern Balear han volgut recordar que, a través del LIFE+WAT’SAVEREUSE, el sector hoteler de les Illes Balears ha intensificat la seva implicació en la gestió eficient del cicle de l’aigua.

En aquest sentit, Mir va recordar que «sense una col·laboració entre les institucions i els agents econòmics i socials no es pot avançar des d’una visió transversal». El conseller va recordar el compromís del Govern de les Illes Balears en la transformació de la gestió del cicle de l’aigua des del sector turístic, a través del paquet d’ajuts dotat amb 8 milions.

A través d’aquests fons, els establiments turístics podran dur a terme millores en aspectes relacionats amb la gestió del cicle de l’aigua, com ara la reutilització d’aigües residuals, la substitució dels sistemes de filtratge de les piscines, la instal·lació de sistemes de reutilització de l’aigua de piscines, la sensibilització dels visitants del consum d’aigua o el foment que es visualitzi el consum d’aigua en els establiments turístics.

Igualment, els ajuts tenen com a objectiu incentivar la instal·lació de dobles polsadors a les cisternes o airejadors d’aigua en aixetes i dutxes, així com uns altres més avançats amb l’objectiu d’un millor aprofitament de les aigües grises o les pluvials per al reg.

Sigui com sigui, el conseller Mir va posar èmfasi en què «la gestió òptima de tot el cicle de l’aigua s’assoleix amb la implicació de totes les administracions competents». «Fa temps que sabem que el 27 % de l’aigua potable es perd per la xarxa de distribució, i arriba en alguns municipis a superar el 60 %. Per poder pal·liar els efectes de perdre tanta aigua per les xarxes municipals, destinam 20 milions d’euros perquè els municipis de les Illes puguin reduir les pèrdues».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt