Ara llegint
Instal·lades les primeres estacions de control d’inundacions a Sant Llorenç, Artà i la Vall de Sóller

Instal·lades les primeres estacions de control d’inundacions a Sant Llorenç, Artà i la Vall de Sóller

Les capçaleres dels torrents de Ca n’Amer, a Sant Llorenç des Cardassar, de Canyamel, a Artà, i del Major de Sóller són els indrets on el grup de recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhyCON) de la Universitat de les Illes Balears ha instal·lat les primeres estacions de monitoratge continu de l’INUNSAB, el Sistema Balear d’Alertes Primerenques de Riscos d’Inundació.

Aquestes estacions permetran disposar els pròxims anys d’una xarxa pionera per fer el seguiment en temps real de l’estat dels torrents de les illes Balears. Les estacions s’han ubicat en els punts crítics en cas d’episodis de pluja intensa, com la que causà les inundacions que afectaren el municipi de Sant Llorenç des Cardassar i tota la comarca de Llevant l’octubre de 2018.

Aquestes estacions ja instal·lades proporcionen dades en temps real per a la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears amb l’objectiu de contribuir a millorar la presa de decisions. Es transmet informació cada cinc minuts sobre el cabal dels torrents així com pluviometria i humitat del sòl, les quals s’afegeixen a d’altres estacions ja en funcionament a Vilafranca de Bonany, Manacor, sa Pobla, Campanet i Andratx.

La instal·lació d’aquestes estacions a la Península de Llevant i a la Vall de Sóller és una de les actuacions realitzades enguany resultat del conveni que signaren al 2021 la UIB i el Govern de les Illes Balears i que té prevista la instal·lació de 32 noves estacions (24 a Mallorca, 3 a Menorca i 5 a Eivissa) en els propers mesos. El conveni té un vigència de quatre anys i té com a objectiu desenvolupar un sistema d’alerta primerenca de detecció d’inundacions a partir de la transformació i del desenvolupament de la xarxa d’estacions hidromètriques de la UIB i de la seva base de dades històriques, gestionada pel grup de recerca MEDhyCON. Tot plegat permetrà anticipar els episodis d’inundacions i emprendre les accions preventives necessàries per disminuir els danys que podrien ocasionar.

De fet, i malgrat l’estat embrionari del sistema, l’INUNSAB va poder ser testat durant l’episodi d’inundacions que afectà la comarca del Llevant mallorquí la setmana passada. Concretament, es transferiren en temps real (en intervals de 5 minuts) els valors de cabal dels torrents de Ca n’Amer i de Canyamel a través de la plataforma de gestió INUNSAB. Aquesta eina permeté al Centre de Gestió d’Emergències 112 prendre decisions d’importància crucial durant la matinada del 7 d’octubre en els termes municipals d’Artà, Sant Llorenç des Cardassar i Manacor, on s’acumularen més de 150 mm.

Hores d’ara, els investigadors de la UIB treballen, en estreta col·laboració amb la Direcció General d’Emergències i Interior i els diferents ajuntaments implicats, en el desplegament d’estacions, una vegada desenvolupats els sistemes de sensors necessaris per controlar, a més del volum de precipitació i la humitat del sòl, el cabal dels torrents d’acord amb les necessitats específiques de cada punt de monitoratge previst.

L’equip de la UIB, en col·laboració amb l’empresa pública IBETEC, també ha desenvolupat els sistemes de telecomunicacions necessaris per integrar les dades obtingudes amb els sistemes de gestió del Govern de les Illes Balears, a través de la xarxa d’internet de les coses de les Illes Balears (IoTIB).

Finalment, també ha transferit al Centre de Gestió d’Emergències 112 un simulador d’alertes primerenques INUNSAB en mode proves a partir del tractament de les dades massives procedents dels registres històrics de dades meteorològiques i hidromètriques del grup MEDhyCON així com del tractament de les dades en temps real i de la seva modelització hidrològica.

La UIB té una experiència única i internacionalitzada en l’estudi de la hidrologia superficial i en el desenvolupament d’eines per gestionar els recursos hídrics en condicions mediterrànies, gràcies a la tasca del grup de recerca MEDhyCON, que forma part de l’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA).

El grup de recerca ha implementat en diferents fases, des de l’any 2004, una xarxa hidromètrica, constituïda històricament per 29 estacions equipades amb sensors digitals i 4 estacions meteorològiques. És una infraestructura de recerca clau en l’estudi de l’impacte del canvi global en la hidrologia de les conques mediterrànies. D’aquesta manera, el grup té una base de dades hidrològica única i explotada científicament, i ha fet publicacions internacionals contrastades. Aquests registres històrics d’hidrologia superficial tenen una importància cabdal en la planificació hidrològica, de riscos d’inundació i de sostenibilitat dels ecosistemes lòtics.

Presentació

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el director general d’Emergències i Interior, Jaume Barceló, han visitat el dilluns 10 d’octubre una de les estacions hidromètriques d’alerta primerenca instal·lades a Sant Llorenç, juntament amb el batle del municipi, Pep Jaume, i els invstigadors del grup de recerca MEDhyCON, de la Universitat de les Illes Balears, Joan Estrany i Maurici Ruiz.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt