Ara llegint
La llampuga ja és aquí

La llampuga ja és aquí

L’esperada llampuga (Coryphaena hippurus), ja està arribant a les nostres costes. Això sí, encara és una mica prest però els pescadors professionals adherits a la OPMallorcaMar, ja han anunciat la captura de 2.560 quilos en les primeres jornades d’apertura de la temporada.

De tots és sabut que la llampuga és un peix de temporada que està de passada per les nostres aigües. Té una capacitat d’engreixament molt ràpida i la seva pesca desperta  les major afeccions dels pescadors de les nostres illes.  No és una pesca que doni els mateixos resultats  per tot igual. És molt probable que, com exemple, a  Mallorca es pesquin molts exemplars a la zona sud i a la zona nord, la pesca sigui molt minsa. No té una actitud massa previsible perquè, entre altres coses, hi tenen a veure molts factors com, per exemple; la temperatura de l’aigua, el bon o mal temps, el menjar que troben a part o banda…

És un peix que neix a la mediterrània i s’apropa a la costa per cercar menjar. Viu a les capes superiors de l’aigua i es pesca tant amb xarxes de  cercles per part dels pescadors professionals, com amb una fluixa per part dels pescadors esportius.

La pesca esportiva i la professional

Els pescadors professionals tenen assignats, per sorteig de les seves pròpies confraries,  uns punts concrets on poden col·locar el que ells anomenen capcers que no és altra cosa que una pedra al fons de la mar i a la part superior, algun ormeig que faci ombra i que pugui servir perquè les llampugues es posin davall tot pensant que així estan a cobri dels atacs dels possibles depredadors. Sovint són palets de fusta amb branques que qualsevol arbre. D’aquesta manera el pescadors arriben al seu lloc assignat i, si veuen peix baix l’amagatall (primer i de lluny han tirat una fluixa que serà la donarà l’avís), envolten el capcer amb una xarxa que  i arreplegant treuen tot lo que hi ha.  

Prohibit pescar als capcers

Els pescadors esportius tenen prohibida la pesca amb capcers i molt més encara emprar els capcers dels professionals.  Pesquen amb una fluixa amb esca fresca com pugui esser calamar, sardina… i navegant una mica ràpid, entre 5 i 6 nusos la llampuga veu l’esca que neda i pensant que va a lloure, li peguen per menjar-la. És el moment en que es clavem l’ham i peix a bordo. També hi ha pescadors que pesquen amb esca  artificial que simulen peixos vius, plaques d’acer inoxidable, plomes… L’esca natural sempre és millor que l’artificial a pesar de que quan tenen gana el seu esperit d’atac els deixa orfes d’ensumar. Peguen a tot lo que es mou, o no. Tot depèn….

Moles davall qualsevol cosa que faci ombra

És fàcil trobar-ne moles malgrat sigui davall una canya o una bossa de plàstic pel mateix motiu que s’ha explicat abans. El peix es creu que davall aquesta ombra està a cobri dels depredadors. De lo contrari, el pescador va navegant i les cerca. És un peix molt depredador i li agrada la velocitat. Neda molt ràpid.  La seva pesca comença a finals d’agost i pot durar ben bé fins al mes de novembre. Un cop les aigües perden temperatura, tendeixen a partir cap a aigües més fredes. És un peix que pot arribar a pesar 40 quilos quan ja és madur.   

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt