Ara llegint
La Serra Grossa d’Eivissa, 1.175 hectàrees més de protecció

La Serra Grossa d’Eivissa, 1.175 hectàrees més de protecció

Aquest divendres el Consell de Govern ha aprovat el Pla de Gestió Natura 2000 Serra Grossa i, en conseqüència, la declaració com a zona especial de conservació (ZEC) del lloc d’importància comunitària (LIC) ES5310034 Serra Grossa.

La ZEC Serra Grossa es localitza al terç sud de l’illa d’Eivissa, al nord de l’aeroport des Codolar i a l’oest de la ciutat d’Eivissa. Abraça una superfície de 1.175,56 hectàrees dels termes municipals d’Eivissa, Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany.

Es tracta d’una zona de muntanya que engloba diferents agrupacions: serra de Can Fita, serra des Collet, serra de sa Vinya Llarga, serra Llarga, serra d’en Font, serra de sa Murta, serra de ses Fontanelles, serra de Can Xomeu, serra Grossa i serra de Ca n’Isidre. Les muntanyes més destacades són el puig Gros (420 m) i el puig de sa Pega (402 m). S’hi troben, a més, diversos torrents i cursos d’aigua, entre els quals destaca el torrent d’en Capità, que desemboca al port de la ciutat d’Eivissa.

Des del punt de vista biològic, l’àmbit del Pla de Gestió destaca per ser una de les zones menys alterades de l’illa d’Eivissa, amb un mosaic vegetal molt ric de pinar, brolles i pradells. Es tracta d’una barreja de vegetació arbòria, arbustiva, baixa i oberta, en què el 100 % dels hàbitats naturals que la constitueixen són considerats d’interès comunitari, i un  d’aquests, prioritari. El ZEC acull també un grup nombrós d’espècies de fauna i flora d’interès, algunes d’endèmiques com la ginesta (Genista dorynifolia) o la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis).

Cal destacar, també, la presència d’altres espècies singulars com la ratapinyada de ferradura petita (Rhinolophus hipposideros), la geneta (Genetta genetta) o el calàpet (Bufo balearicus), aquesta darrera pràcticament extingida a Eivissa. Tenen rellevància ambiental, també, algunes aus associades a les brolles i els clars forestals com el sebel•lí (Burhinus oedicnemus) o l’enganyapastors (Caprimulgus europaeus).

L’aprovació del Pla de Gestió Natura 2000 Serra Grossa protegeix de manera efectiva un dels indrets més singulars d’Eivissa, amb una normativa que regula els usos i les activitats i amb unes mesures de gestió que afavoriran no només l’estat favorable dels hàbitats i les espècies d’interès comunitari, sinó de totes les espècies singulars que hi habiten.

El Pla de Gestió incorpora, com ja és habitual en els que s’estan aprovant recentment, l’establiment de parcel•les de mostratge i seguiment del canvi climàtic per avaluar l’existència d’efectes produïts pel canvi climàtic sobre els hàbitats i les espècies d’interès comunitari presents en l’àmbit del Pla de Gestió.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt