La taronja es paga a 0’19 en origen i a 10’79 al supermercat. L’increment és del 979%

Un recent estudi de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) ha fet saltar les alarmes sobre el desajust entre els preus dels productes alimentaris en el seu origen i el seu destí durant el mes de juny. L’informe destaca un increment desproporcionat dels preus de fins a 34 productes alimentaris, amb casos extremadament flagrants com el de la taronja, que ha arribat a augmentar un 979%, o el de la llimona amb un 845%. Altres productes, com l’all i la ceba, també han experimentat pujades del 502% i el 585%, respectivament. Pel que fa a la ramaderia, la vedella destaca amb un increment del 297%.
Segons les dades presentades avui a la seu de la PIMEM (Petita i Mitjana Empresa de Mallorca), la mitjana d’increment dels preus entre l’origen (el productor) i el destí (la gran superfície) és d’un 500%, fet que demostra la profunda escletxa entre producció i comercialització.

La patronal mallorquina ha criticat durament un model que, segons el seu president Jordi Mora, “ofega les pimes i autònoms agrícoles”. Mora ha assegurat que “PIMEM buscarà on sigui i a qui sigui per posar de relleu com les grans companyies i lobbies distorsionen el mercat i posen en seriosos apriets la viabilitat de les pimes”.
Les dades
Jaume Bernis, membre de l’executiva de la COAG, ha explicat la important tasca que s’està duent a terme per evidenciar aquests increments desproporcionats de preus. Bernis ha explicat que l’IPOD (Índex de Preus Origen-Destí) va ser creat per la COAG l’any 2018 arran de les dades que generava l’abús de poder de les grans superfícies sobre els productors agrícoles. Aquest índex va tenir tanta importància que va provocar que tant el Ministeri com el Parlament Europeu el tinguessin en compte per acabar amb aquest abús de poder, demanant a la UE que els 27 estats membres creessin la seva pròpia legislació per eradicar aquestes pràctiques abusives.
Des de la Unió de Pagesos, el seu tècnic Joan Miquel Ferragut, ha advertit que “els baixos preus amb què determinades grans superfícies estan pagant als productors fa inviable moltes explotacions”. Ferragut ha subratllat que “a l’escandalosa situació dels cítrics s’hi pot afegir la de les hortalisses, fins al punt que a moltes empreses no els compensa seguir amb l’activitat”.
Bernis ha recordat que va ser el ministre Arias Cañete, l’any 2013, qui va fer la primera llei de la cadena alimentària, però només va aconseguir que els pagesos cobressin a 30 dies. Això va fer més evident la necessitat de seguir treballant per crear i consolidar un mètode d’estudi fiable i perdurable. Actualment, l’IPOD analitza les variacions de preus de fins a 34 productes cada mes.
Més denúncies
Des de la seva creació, segons la COAG, les denúncies han augmentat i s’han constatat lleugeres correccions de preus, pal·liant poc a poc l’abús de les grans superfícies. Bernis ha reconegut que costarà canviar determinats abusos, però ha assegurat que s’està en el bon camí i que caldrà continuar denunciant els abusos que pateixen determinats empresaris del sector primari. “Europa està escoltant aquests estudis i veurem què passa, perquè les grans superfícies no fan conèixer els marges amb què treballen, però n’hi ha prou de veure les dades que anem oferint mes rere mes”, ha conclòs Bernis.
Aquest informe posa en evidència la necessitat d’una major transparència i regulació en la cadena de subministrament alimentari per garantir la viabilitat dels productors locals i assegurar uns preus justos per a tots els actors implicats.