PIMEM es posa a treballar per mitigar els efectes del canvi climàtic sobre la seva activitat
La Federació PIMEM ha donat a conèixer avui un document de treball “per a una cultura d’adaptació al canvi climàtic” en el qual es donen pautes d’actuació davant el més que previsible augment extraordinari de la temperatura a la zona Sud del continent Europeu, i molt concretament en el conjunt de les Illes Balears.
Varen ser els membres de SMEunited, una associació d’artesans i PIMES de 30 països europeus, els que varen discutir el tema de l’adaptació al canvi climàtic en la seva primera reunió del recentment establert “grup de treball sobre adaptació, resiliència i preparació al canvi climàtic”.
Segons el document donat a conèixer per PIMEM, expliquen que “malgrat l’esforç global per limitar l’augment de la temperatura a 1,5 °C, els efectes devastadors del canvi climàtic sobre les persones, el planeta i les empreses són evidents per als nostres emprenedors i els nous impactes seran inevitables”.
Posen com a exemples d’haver creuat determinats punts d’inflexió, per als quals ja no hi ha volta enrere, els estius intensos i prolongats amb temperatures de fins a 48 °C en alguns llocs d’Europa, les sequeres de llarga durada i les consegüents restriccions d’aigua, els mega-incendis, les tempestes massives i les pluges torrencials.
“Aquests esdeveniments meteorològics extrems tenen un impacte greu en la nostra economia”, apunten els experts. L’informe continua dient que “malgrat els esforços de mitigació i adaptació en curs, les pèrdues econòmiques derivades dels extrems meteorològics i climàtics a la Unió Europea varen assolir més de mig bilió d’euros entre 1980 i 2021. Només una quarta part havien estat cobertes per assegurances.
Auguren que les pèrdues econòmiques augmentaran significativament a mesura que avança l’escalfament global i analitzen l’efecte que això suposarà per a les PIMES: “l’estrès per calor, per exemple, comportarà la necessitat de diferents organitzacions del temps de treball en el sector de la construcció o l’agroalimentari per evitar pèrdues de productivitat. El sector turístic s’enfrontarà a un estrès considerable a causa del canvi climàtic”.
Asseguren que les regions costaneres seran les zones més afectades, mentre que les regions del Nord es beneficiaran del canvi climàtic pel que fa a la demanda turística.
En aquest context, la Comissió Europea ha ha creat el Climate Resilience Dialogue, un grup especial copresidit per la DG CLIMA i la DG FISMA, una acció encaminada a reduir la bretxa de protecció climàtica mitjançant la facilitació dels intercanvis entre asseguradores, reasseguradores, autoritats públiques i grups d’interès com SMEunited.
Els principals objectius del Diàleg sobre la resiliència climàtica són identificar maneres de reduir la bretxa de protecció climàtica i crear un entorn positiu per desenvolupar solucions d’assegurances.
L’informe provisional es va publicar el juliol de 2023 i l’informe final està previst per a aquest estiu.
Des de la perspectiva de les PIMES, l’informe aposta per tancar diverses llacunes, que s’enumeren a continuació:
· La bretxa de conscienciació per part de les empreses, les autoritats públiques i els consumidors;
· La bretxa de dades, un requisit previ per identificar riscos i exposicions;
· La manca d’habilitats a l’hora d’afrontar els riscos climàtics o intentar trobar les solucions adequades;
· La bretxa de protecció, que està estretament lligada a l’accessibilitat, la consciència, la disponibilitat i l’atractiu de les solucions d’assegurança, i les càrregues burocràtiques.