Ara llegint
La UIB col·labora amb el Ministeri de Defensa en el desenvolupament d’un sistema de cerca d’amenaces aquàtiques

La UIB col·labora amb el Ministeri de Defensa en el desenvolupament d’un sistema de cerca d’amenaces aquàtiques

La UIB col·labora amb el Ministeri de Defensa en el desenvolupament d'un sistema de cerca d'amenaces aquàtiques

El grup de recerca en Sistemes, Robòtica i Visió (SRV) de la Universitat de les Illes Balears ha participat en el desenvolupament d’un sistema integrat de monitoratge i recerca d’amenaces aquàtiques per al Ministeri de Defensa. El projecte s’ha fet en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, l’empresa UTEK (Unmaned Teknologies Applications) i les drassanes Narwhal Boats, i l’ha finançat la Direcció General d’Armament i Material dins el Programa Coincidente.

El sistema SIMBAAD està integrat per una embarcació de superfície autònoma (ASV)
desenvolupada per UTEK, un submarí autònom (AUV) aportat per la UIB i un conjunt de
boies motoritzades, a càrrec de l’UJI, que actuen de transponedors per oferir més cobertura a les comunicacions del conjunt. El centre de control s’ha construït de manera conjunta  per part de tots els membres del consorci. La finalitat del conjunt és la detecció de possibles amenaces enemigues que puguin posar en perill una zona portuària o una infraestructura crítica.

Vigilància i identificació d’amenaces

La finalitat del projecte ha estat aprofitar tecnologies desenvolupades en l’àmbit civil amb aplicacions d’interès per a la defensa. La innovació principal és que combina el desenvolupament de xarxes de sensors fixos i mòbils amb avanços en les comunicacions sense fil d’un vehicle submarí amb una embarcació de superfície, un sistema d’alta fiabilitat i de prestacions elevades que pot utilitzar-se en múltiples operacions relacionades amb la vigilància subaquàtica i la detecció i identificació d’amenaces.

Les proves d’integració i demostració operativa es van dur a terme a l’estació naval d’Algameca. a Cartagena. L’embarcació de superfície autònoma va traslladar i desplegar el submarí autònom, que va fer una missió de reconeixement de l’àrea assignada, a la vegada que en gravava imatges del fons per analitzar-les posteriorment. De manera paral·lela, es va provar un sistema d’alarma en temps de missió mitjançant el qual es dota el submarí autònom de capacitat per detectar en temps real la presència d’una mina, avisar i enviar imatges amb el mòdem acústic.

El nou sistema s’ha desenvolupat en la convocatòria de 2019 del Programa Coincidente, en concret, dins de la temàtica «Solucions d’adquisició d’informació i comunicacions submarines aplicades a missions militars». Ha tingut el suport de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de l’Armada per a les proves de simulació i d’assaig.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt