Ara llegint
La UIB posa les matemàtiques al servei de la localització i la prevenció de la Xylella

La UIB posa les matemàtiques al servei de la localització i la prevenció de la Xylella

Un equip d’investigadors de la UIB i el CSIC ha desenvolupat un model que permet predir i controlar les epidèmies causades per la Xylella fastidiosa, un bacteri que afecta oliveres, ametllers, vinyes i altres plantes. La Xylella fastidiosa és un dels bacteris més perillosos per a l’agricultura, ja que pot provocar malalties greus i fins i tot la mort de moltes espècies vegetals. Aquest microorganisme es transmet a través d’insectes que xuclen la saba de les plantes, com ara les cigales, i ha causat estralls en diferents regions del món, especialment a Europa. A Itàlia, la Xylella fastidiosa va arribar l’any 2010 i va arrasar milers d’oliveres a l’Apúlia, amb un gran impacte econòmic i ambiental. A Espanya, les illes Balears són les més afectades, amb més del 80 per cent dels ametllers infectats i la presència confirmada del subtipus del bacteri que ha fet malbé les oliveres italianes. Els cultius de vinyes també estan en risc. Per fer front a aquesta amenaça, un grup d’investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC) ha creat un model matemàtic que permet entendre millor com es propaga el bacteri i com intervenir per evitar-ne la disseminació. El model es basa en l’anàlisi dels patrons d’abundància dels insectes vectors que es troben al camp, i ofereix una visió més precisa de la dinàmica de la infecció. Els investigadors han aplicat el model a casos reals, com ara les oliveres de l’Apúlia i els ametllers de Mallorca, i han demostrat la seva utilitat per determinar el comportament de les malalties i dissenyar estratègies específiques de control. A més, el model els ha permès estimar el moment d’introducció del bacteri a Mallorca, que seria entre els anys 2016 i 2018 o abans. Aquest estudi, publicat a la revista Phytopathology, és una contribució important als esforços globals per mitigar l’impacte de la Xylella fastidiosa en l’agricultura, i augmenta el coneixement sobre els factors que influeixen en la propagació de les malalties que ocasiona.

Un equip d’investigadors de la UIB i el CSIC ha desenvolupat un model que permet predir, i posteriorment, controlar les epidèmies causades per la Xylella fastidiosa, un bacteri que afecta oliveres, ametllers, vinyes i altres plantes, present a les Illes Balears.

La Xylella fastidiosa és un dels bacteris més perillosos per a l’agricultura, ja que pot provocar malalties greus i fins i tot la mort de moltes espècies vegetals. Aquest microorganisme es transmet a través d’insectes que xuclen la saba de les plantes, com ara les cigales, i ha causat estralls en diferents regions del món, especialment a Europa.

A Itàlia, la Xylella fastidiosa va arribar l’any 2010 i va arrasar milers d’oliveres a l’Apúlia, amb un gran impacte econòmic i ambiental. A Espanya, les illes Balears són les més afectades, amb més del 80 per cent dels ametllers infectats i la presència confirmada -des del passat mes de gener- del subtipus del bacteri que ha fet malbé les oliveres italianes. Els cultius de vinyes també estan en risc.

Els patrons d’abundància

Per fer front a aquesta amenaça, un grup d’investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, UIB-CSIC) ha creat un model matemàtic que permet entendre millor com es propaga el bacteri i com intervenir per evitar-ne la disseminació. El model es basa en l’anàlisi dels patrons d’abundància dels insectes vectors que es troben al camp, i ofereix una visió més precisa de la dinàmica de la infecció.

Els investigadors han aplicat el model a casos reals, com ara les oliveres de l’Apúlia i els ametllers de Mallorca, i han demostrat la seva utilitat per determinar el comportament de les malalties i dissenyar estratègies específiques de control. A més, el model els ha permès estimar el moment d’introducció del bacteri a Mallorca, que seria entre els anys 2016 i 2018 o abans.

Aquest estudi, publicat a la revista “Phytopathology”, és una contribució important als esforços globals per mitigar l’impacte de la Xylella fastidiosa en l’agricultura, i augmenta el coneixement sobre els factors que influeixen en la propagació de les malalties que ocasiona.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt