Ara llegint
Les tortugues marines eivissenques traslladades a València evolucionen favorablement

Les tortugues marines eivissenques traslladades a València evolucionen favorablement

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la consellera valenciana d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han visitat avui dematí les instal·lacions de l’Oceanogràfic de València on, actualment, s’hi troben sota custòdia 18 de les 37 tortugues marines (Caretta caretta) nascudes l’estiu passat a Eivissa.

Després de la visita, Mir ha agraït la bona feina de la institució i ha agraït, també la col·laboració al govern valencià en matèria de biodiversitat. En aquest sentit, ha recordat que les cada vegada més freqüents cries de tortugues a la Mediterrània occidental «són fruit de l’augment de la temperatura de la mar i, per tant, un repte més vinculat a l’emergència climàtica en què estam immersos».

Les tortugues van ingressar a mitjan setembre de 2019 a l’àrea de Recuperació i Conservació d’Animals Marins (ARCA del Mar) de l’Oceanogràfic de València. La resta del niu, tal com va decidir en el seu moment la Conselleria de Medi Ambient i Territori amb l’aval de diversos especialistes, es va enviar al Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) a Andratx i al Palma Aquarium, en Palma.

En total, les tortugues nascudes d’aquest niu històric han estat 37, de les quals 18 es troben sota la custòdia i cura dels veterinaris de la Fundació Oceanogràfic, que compten amb una gran experiència en la cria de tortugues, així com en la recuperació d’aquests animals, ja que en la història de l’ARCA del Mar ja s’han recollit i tornat a la mar 536 quelonis, amb una mitjana de 70 exemplars recollits l’any.

A l’Oceanogràfic s’hi troben, en aquest moment, un total de 45 tortugues petites procedents de freses en les costes mediterrànies de l’estiu passat, de les quals 18 son d’Eivissa, 10 són de Múrcia i 17 del niu de la platja del Serradal de Castelló. Els exemplars seran amollats a una platja d’Eivissa perquè, d’aquesta forma, les femelles puguin tornar a desovar en el mateix lloc.

Programa de creixement i introducció a la mar

Les tortugues ateses a l’Oceanogràfic segueixen el programa de creixement i introducció, d’acord amb el protocol de ‘head-starting’, establert com a estratègia general per a la gestió dels episodis de nidificació a les costes espanyoles.

Durant un any, aproximadament, aquests individus estaran sent alimentats en l’ARCA del Mar i serviran també per estudiar l’alimentació, evolució i comportament d’aquesta espècie que es troba, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN, per les seves sigles en anglès), amenaçada, ara, també, pel fems a la mar.

La cria i desenvolupament de les tortugues permet arribin a tenir una major envergadura i fortalesa, el que les hi atorga una major i millor defensa davant els seus depredadors. Així, s’ha comprovat que dels deus quelonis que es van enviar a la mar en novembre de 2017, després d’un any a l’ARCA del Mar, va aconseguir sobreviure un 90%, la qual cosa suposa un èxit per a la conservació de l’espècie, ja que s’estima que en condicions naturals només sobreviu una tortuga de cada 1.000 que neixen.

Rescaten un poll de virot a Formentera

Per altra banda, els Agents de Medi Ambient han rescatat un poll de virot petit (Puffinus mauritanicus) a Formentera. Un particular ha trobat l’au, avui de matinada, en un restaurant després que es ferís al xocar contra una superfície i va cridar a l’112 per activar el protocol. Així, aquest matí, una agent de medi ambient l’ha anat a recollir per poder-lo dur a la clínica veterinària, on el tenen en observació.

Cal tenir en compte que el mes de juliol és quan els polls de virot petit realitzen el primer vol, i molts d’ells cauen a terra enlluernats per les llums artificials. És per això que la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI) ha posat, en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori i altres entitats, una campanya de conscienciació per cooperar en la recollida d’aquestes aus.

El protocol a seguir si se’n troba un és telefonar a l’112 per donar l’avís, agafar-lo anant alerta amb el bec per deixar-lo a un lloc segur i tranquil, com una capsa de cartró amb ventilació i no alimentar-lo ni donar-li beguda.

El virot petit és una espècie que només es reprodueix a les Balears i es troba protegit, ja que se’l considera en perill d’extinció.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt