Ara llegint
Les xarxes fantasmes i els plàstics, els principals perills per a les tortugues

Les xarxes fantasmes i els plàstics, els principals perills per a les tortugues

Personal tècnic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i de la Fundació Palma Aquarium han participat, aquest divendres, en l’amollada d’una tortuga marina (Caretta caretta), que ha tornat a la mar després de recuperar-se al centre de la Fundació Palma Aquarium. L’exemplar, anomenat Papaya, és un dels 22 que han arribat vius, enguany, al centre.

L’animal, retornat a la mar al Parc Natural de Mondragó, va entrar el passat juny al centre gràcies a l’avís d’un particular. Papaya, de 35,7 quilograms de pes, va ser trobada amb emmallament a ambdues aletes anteriors i el coll per una xarxa fantasma. L’emmallament, de fet, és la principal causa d’entrada d’exemplars, amb un total de 15 durant 2022.

Des de la Conselleria s’ha volgut agrair la tasca que es fa des del Centre de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) i de la Fundació Palma Aquarium. També s’ha recordat la importància de telefonar l’112 si es troba un exemplar ferit per poder posar en marxa el protocol de rescat i no desemmallar-les sense la supervisió d’un professional, ja que, tot i la bona voluntat, es pot posar en perill l’animal.

Cal recordar que el protocol de rescat de fauna marina catalogada estableix que qualsevol avistament d’una espècie protegida amb dificultats ha de ser comunicat a l’112. En el cas de les tortugues marines, es demana rescatar l’exemplar perquè pugui ser atès pels tècnics autoritzats per la Conselleria però, en cap cas, s’ha d’intentar desemmallar la tortuga.

En moltes ocasions, l’emmallament provoca infeccions a les aletes que es poden estendre per tot el cos, suposant un perill mortal, si el bocí de plàstic que dificulta la circulació no és extret per un professional.

El COFIB, a través del Palma Aquàrium, ha registrat enguany 48 avaraments de tortugues marines i 16 cetacis en aigües de les Illes Balears. Per illes, a Mallorca s’han atès 27 tortugues, 10 a Menorca, 7 Eivissa i 4 a Formentera.

A banda de l’emmallament, la segona causa d’entrada de les tortugues vives és la ingesta de plàstics. Així, 4 van ser rescatades per aquest motiu, 1 per captura accidental, una altra per traumatisme i 1 per malaltia.

Palma Aquàrium és el centre de rescat de fauna que proporciona l’assistència tècnica de fauna marina cataloga al COFIB.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt