Ara llegint
L’Institut Balear de l’Energia elaborarà un full de ruta per a l’ús de l’hidrogen verd

L’Institut Balear de l’Energia elaborarà un full de ruta per a l’ús de l’hidrogen verd

El Consell de Govern ha aprovat el programa temporal Green Hysland de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) per a necessitats no permanents, amb un pressupost total de 147.000 euros.

Aquest programa s’executarà amb imputació a càrrec dels pressuposts del mateix IBE i té per objectiu cobrir les tasques atribuïdes a l’IBE en el marc de la seva participació en el projecte europeu Horitzó 2020 (H2020), juntament amb el consorci Green Hysland.

L’objectiu principal del programa és l’elaboració, al final del projecte, d’un full de ruta per a l’hidrogen verd, a partir de les conclusions d’una desena d’estudis elaborats per part d’altres socis del projecte i coordinats per l’IBE, així com de les sorgides d’un procés de participació duit a terme per l’Institut. Al mateix temps, aquest full de ruta ha de reflectir els colls d’ampolla i els frens que existeixen per al desplegament de l’hidrogen. De l’elaboració d’aquest full de ruta s’espera, d’una banda, afavorir la implantació d’una economia al voltant de l’hidrogen, i, de l’altra, facilitar l’elaboració de polítiques públiques i normativa.

El Govern considera que l’ús de l’hidrogen pot ser i serà una de les vies per descarbonitzar sectors com el del transport marítim o el transport de gran tonatge com camions, els quals, actualment, estan entre els sectors més difícils de descarbonitzar. A més, l’hidrogen també pot ser una via per aprofitar futurs excedents de renovables.

L’execució del programa té un pressupost total de 146.875 euros, dels quals un total de 98.875 euros es financen mitjançant el projecte europeu Green Hysland, a càrrec del Clean Hydrogen Partnership, i, d’aquests, 75.342,75 euros (el 76,2 %) s’han de destinar a despeses de personal.

Per tant, les activitats en què es concreta el programa temporal se centren en reforçar els serveis de l’IBE amb la creació i dotació, amb caràcter conjuntural, d’un lloc de treball de cos facultatiu superior o tècnic especialitat en enginyeria superior o tècnica industrial.

L’IBE es va integrar, durant l’any 2020, en el consorci Green Hysland, el qual inclou 29 entitats d’arreu d’Europa, a l’efecte de concórrer a una convocatòria de finançament europeu dins el programa H2020 per al desenvolupament d’un projecte d’hidrogen verd en illes. Aquesta convocatòria, dotada amb un pressupost de deu milions d’euros, es va resoldre a favor del consorci Green Hysland per al desplegament d’infraestructura d’hidrogen verd i la creació d’un ecosistema al voltant d’aquest combustible durant 60 mesos.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt