Ara llegint
Una delegació de Finlàndia visita la planta d’hidrogen verd de Lloseta

Una delegació de Finlàndia visita la planta d’hidrogen verd de Lloseta

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, han visitat aquest divendres juntament amb l’ambaixadora de Finlàndia a Espanya, Sari Rautio, i el cònsol honorari de Finlàndia a les Illes Balears, Carlos Panizo, el projecte de producció d’hidrogen verd a la planta de Lloseta (Mallorca), la primera planta de tot l’Estat espanyol i del sud d’Europa.

Durant la visita, demanada expressament per la delegació finlandesa amb l’objectiu de conèixer el procés de generació d’hidrogen verd i la seva extrapolació, s’ha explicat el funcionament de la planta, els usos del combustible generat, així com la funció de l’electrolitzador, peça fonamental per tal de generar l’hidrogen.

El projecte forma part de la iniciativa europea «Green Hysland» i neix a l’antiga fàbrica de ciment de CEMEX. Ha estat el primer projecte mediterrani que ha rebut finançament europeu per a la seva execució; concretament, la Unió Europea ha destinat deu milions d’euros dels gairebé 50 que la planta d’hidrogen ha mobilitzat en total, 3,75 dels quals arriben a través del Govern.

Les primeres molècules d’hidrogen verd es varen produir el passat mes de desembre i, des de llavors, la planta ha continuat fent proves per arribar a generar, quan es trobi a ple rendiment, 300 tones d’hidrogen verd anuals a partir de plaques fotovoltaiques, fet que suposarà reduir les emissions de CO2 en fins a 21.000 tones l’any.

En aquest sentit, el vicepresident Yllanes ha destacat «sabem de la importància que tenim els països per fer front al canvi climàtic, i per això, som conscients de que hem de fer passes per tal de mitigar els seus efectes. Des de les Illes Balears hem avançat en aquest projecte pioner i que està servint d’exemple per a altres territoris, no només d’Espanya, sinó també d’Europa. Ens congratula que Finlàndia es fixi en Mallorca i estigui interessada en la producció i generació d’hidrogen verd, que ben segur podria extrapolar aquest projecte a les seves illes; per això, ens posam a la seva disposició per tal d’establir sinergies que ajudin al procés de descarbonització dels territoris i països europeus».

Per part seva, la consellera Rosario Sánchez ha valorat l’interès de l’ambaixadora de Finlàndia en les polítiques de sostenibilitat i en l’aposta per les energies renovables a les Illes Balears, així com l’oportunitat que ha suposat aquesta visita per a tractar les polítiques i iniciatives en matèria d’acció exterior i insularitat de les Balears en el marc de la Unió Europea. Rosario Sánchez ha mantingut prèviament una reunió amb l’ambaixadora a la seu de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors, a la qual han abordat les actuacions del Govern per avançar en el reconeixement del fet insular en les polítiques comunitàries.

L’hidrogen produït en la planta de Lloseta funcionarà, entre altres mesures, com a carburant dels autobusos de l’EMT de Palma. També serà font d’energia per a edificis públics, per al Port de Palma i s’injectarà a la xarxa de gas de Redexis. Implica, per tant, un pas en la descarbonització de les Illes Balears i un avanç en el compliment dels objectius que marca la Llei de canvi climàtic. A més, Mallorca es convertirà en un concentrador d’hidrogen renovable per a tot el sud d’Europa, de manera que serà model de referència aplicable en altres territoris, especialment insulars.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt