Ara llegint
Mallorca Rural i TIRME fan proves per comprovar la viabilitat de fer compost amb la llana d’ovella

Mallorca Rural i TIRME fan proves per comprovar la viabilitat de fer compost amb la llana d’ovella

Mallorca Rural i TIRME fan proves per comprovar la viabilitat de fer compost amb la llana d'ovella

Mallorca Rural i TIRME treballen en un projecte per comprovar la viabilitat de la compostabilitat de la llana d’ovella. Si els resultats d’aquestes proves són òptims, de cara a la temporada els ramaders podrien dur la seva llana a Son Reus i recollir-la, després del procés, una quantitat similar de compost.

Mallorca Rural, entitat que promou i defensa els interessos socioeconòmics de la zona rural de Mallorca, duu a terme el Projecte Pilot per a l’estudi de la viabilitat de la llana d’ovella mallorquina com a material aplicable en el sector industrial, que s’ha finançat a través dels fons FEADER, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. 

Aquest projecte té com a objectiu donar resposta a la situació actual de la llana a Mallorca, que no té cap sortida. Per això s’han plantejat nous usos com és el del compostatge.

Les proves de compostabilitat s’iniciaran aquest mes de juny i acabaran al setembre aproximadament a les instal·lacions per a la gestió de residus de TIRME i tècnics de l’entitat junt amb investigadors del Grup de recerca de Química Ambiental de la UIB conclouran amb un protocol.

D’aquesta manera es podrà comprovar la compostabilitat de la llana d’ovella mallorquina juntament amb la fracció orgànica de procedència domiciliària i de recollida selectiva (FORM) i fracció vegetal; es validaran les condicions de procés com són grau de descomposició o olors; i es verificarà la viabilitat tècnica i operativa en quant a necessitats de pretractament i emmagatzemament. 

Durant aquest procés també es podrà comprovar l’impacte de la llana com a matèria primera minoritària en la qualitat del compost obtingut, d’acord amb la normativa aplicable de fertilitzants.

Si els resultats són satisfactoris, es treballarà per oferir de cara a la propera temporada, un servei gratuït de transformació i retorn a finca. Es tractaria de que els pagesos que ho vulguin, puguin dur la seva llana directament a la planta de compostatge, i recollir, al final del procés, els quilograms de compost obtingut en proporció a la llana dipositada.

Amb aquesta acció es dona resposta a una reclamació del sector ramader que ha vist com la llana s’ha convertit en un producte de rebuig sense valor comercial i un problema per a les finques.

El futur del projecte pilot de Mallorca Rural passa per desenvolupar una Guia de Bones Pràctiques Agrícoles, en coordinació amb els Veterinaris de la Direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, on es contemplin noves activitats agràries d’aprofitament del recurs per a que la llana pugui fer-se servir com a fertilitzant líquid o que el rentat es pugui fer a la pròpia explotació, encara no aprovades, i que aniran acompanyades de formació per a agricultors i ramaders.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt