Ara llegint
Margalida Seguí, en el Grup de Treball de Joves Cooperativistes que fomenta el relleu generacional

Margalida Seguí, en el Grup de Treball de Joves Cooperativistes que fomenta el relleu generacional

Agricultors i ramaders joves de la majoria de les comunitats autònomes espanyoles ha constituït recentment el Grup de Treball de Joves Cooperativistes de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya. Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears està representada per Margalida Seguí Villalonga, tresorera del Consell Rector de Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears, sòcia de Son Jover SAT i presidenta de la cooperativa Bessoner. El substitut com a representant de les Illes Balears és Iván Colomar, cotitular d’una explotació de fruites i hortalisses de la cooperativa eivissenca Agroeivissa.

La presidenta del Grup de Treball, per la seva banda, és Inés Guillén Belloso, representant de Cooperatives Agroalimentàries Castella-la Manxa, i com a vicepresident hi figura Cristian Martínez Pérez, de Cooperatives Agroalimentàries de Navarra.

Aquest nou Grup de Treball té com a objectiu visibilitzar el col·lectiu de joves cooperativistes, que ara disposaran d’un òrgan per proposar mesures i plantejar nous projectes, tant en el marc intern de l’organització com de cara a aconseguir unitat d’acció davant les diferents administracions. A més, el Grup crearà una xarxa d’intercanvi i sinèrgies entre el col·lectiu de joves i desenvoluparà accions per orientar les cooperatives que s’adaptin a les necessitats dels socis del futur i millorar-ne el relleu generacional.

Paral·lelament, el nou òrgan intenta impulsar la incorporació de joves al sector i animar especialment que participin a les cooperatives, per així anar formant els potencials líders cooperativistes del demà.

La Comissió de Joves

A Cooperatives Agro-alimentaries Illes Balears fa anys que treballem en aquest sentit. Des de l’any 2016 s’organitzen cursos de formació per als joves que s’incorporen a l’activitat agrària. Així, l’any 2018 es va constituir la Comissió de Joves Agrocooperatius. L’objectiu primordial és contactar amb els joves que s’iniciaran a l’activitat agrària per mostrar-los el model cooperatiu, i amb l’ajuda de les cooperatives localitzar joves entre els seus socis.

L’any 2019, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va organitzar el primer Campus amb presència de joves de Mallorca, Menorca i Eivissa que es va repetir l’any 2020. L’any 2021 per motius de la pandèmia no es va poder celebrar, i en aquest moment estan organitzat la tercera edició de Campus per al mes de novembre del 2022.

També a Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’organitzen jornades específiques per a joves i viatges demostratius per donar a conèixer el model cooperatiu. Enguany ja s’han organitzat estades a València, Múrcia ia Granada, així com formació específica de l’entorn cooperatiu per a joves.

A més, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears participa en el programa d’estades formatives de joves agricultors i agricultores en explotacions model, també conegut com a programa CULTIVA, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. A través d’aquesta iniciativa, joves del sector agrícola i ramader fan estades formatives d’una setmana en explotacions agràries de referència on afermen coneixements tècnics i coneixen altres models productius i de gestió.

Durant enguany, el grup de joves ha treballat juntament amb la resta de membres del Consell Rector i de representants de Cooperatives en el procés de reflexió que ha culminat en l’elaboració del pla estratègic del Cooperativisme de les Illes Balears.

Margalida Seguí treballarà conjuntament amb joves de Cooperatives Agroalimentàries de Galícia, Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura, Illes Balears, Navarra, Astúries, Andalusia, València i Castella i Lleó.

Els elegits

Margalida Seguí (Mallorca,1990) té 32 anys és enginyera agrònoma, especialitzada en indústries agroalimentàries i treballa com a agricultora i ramadera. Margalida Seguí és filla de pagès i ramader. Juntament amb el seu germà Antoni Seguí i els seus pares és sòcia de l’explotació Son Jover SAT (societat Agrària de Transformació) creada el 2009 dedicada principalment a elaborar formatges i derivats de llet d’ovella i cabra. A més, Seguí és presidenta de la cooperativa de joves Bessoner així com des de 2021 ocupa el càrrec de tresorera al Consell Rector de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears

Iván Colomar (Eivissa, 1988), 34 anys és llicenciat en història. Va entrar el 2019 a la cooperativa Agroeivissa, substituint el president. Colomar és titular d’una explotació agrària especialitzada en hortalisses i fruites a Eivissa. Colomar ha introduït joventut, relleu generacional a la cooperativa eivissenca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt