Ara llegint
Medi Ambient recorda que tots els albiraments de tortugues marines amb dificultats s’han de comunicar

Medi Ambient recorda que tots els albiraments de tortugues marines amb dificultats s’han de comunicar

Només quatre dels nou exemplars de tortuga babaua (Caretta caretta) albirats emmallats en plàstic els mesos de juliol i agost a les Illes Balears han pogut ser tractats per les autoritats competents perquè no han estat comunicats degudament.

El COFIB i la Fundació Palma Aquarium (que s’encarrega de recuperar els exemplars rescatats per mor d’un conveni) han tingut notícia de la resta d’albiraments a través de les xarxes socials. En alguns d’aquests avisos, s’ha pogut comprovar com alguns ciutadans han procedit a desenmallar i amollar la tortuga.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha emès avui un comunicat en el que agraeix la bona voluntat i la sensibilitat envers la supervivència d’aquesta espècie però a la vegada adverteix que “actuar sense assessorament veterinari pot posar en risc la vida de l’animal”.

El protocol de rescat de fauna marina catalogada estableix que qualsevol albirament d’una espècie protegida en dificultats ha de ser comunicat a l’112, encarregat de traslladar a l’avís a l’autoritat competent. En el cas de les tortugues marines, es demana rescatar l’exemplar perquè pugui ser atès pels tècnics autoritzats per la conselleria però, en cap cas, s’ha d’intentar desemmallar la tortuga.

En moltes ocasions, segons explica la conselleria, l’emmallament provoca infeccions a les aletes que es poden estendre per tot el cos, suposant un perill mortal, si el bocí de plàstic que dificulta la circulació no es extret per un professional. És per això que des de les institucions implicades en el rescat i recuperació de fauna marina catalogada es fa una crida per a que es respectin els protocols en benefici del benestar animal.

El COFIB, a través del Palma Aquàrium, ha registrat 37 avaraments de tortugues marines i 21 cetacis entre gener i juny d’enguany en aigües de les Illes Balears, segons les dades aportades pel Govern.

El plàstic ha estat el motiu d’avarament de 4 dels 17 exemplars de tortuga marina recuperats vius. Aquestes, estaven enganxades amb plàstics. La flotabilitat positiva s’ha donat en altres 9 casos quan les tortugues han tengut problemes a l’aparell digestiu, pneumonia o per la ingesta de restes a la mar com plàstics i fustes. En ambdós motius d’entrada, el plàstic els impedeix capbussar-se i, en conseqüència, aconseguir aliment. A aquesta causa la segueixen els traumatismes, amb 3 casos.

Per illes, a Mallorca s’han atès 27 tortugues, 4 a Menorca , 4 Eivissa i 1 a Formentera. A més, el mes d’abril es va registrar un varament de tortuga verda (Chelonia mydas) a Mallorca, que va ser trobada morta. Aquesta espècie és molt poc freqüent al Mediterrani occidental i podria haver arribat de l’Atlàntic o del Mediterrani oriental on sí que hi nidifica.

Pel que fa als cetacis, n’han entrat 12 a Mallorca 6 a les Pitiüses i 3 a Menorca. La majoria d’ells, 12 són dofins llistats. La resta són dofins mulars (2), caps d’olla (2), catxalots (2), balena gris (1) i dos sense identificar.

La majoria han entrat per causa desconeguda en estat de descomposició. Destaca l’albirament d’una balena gris primer a Cala Molí, i després a Santa Ponça on s’hi va traslladar l’equip de rescat. Ha estat la segona troballa d’aquesta espècie al Mediterrani des del 2010. Els experts creuen que es tracta d’un exemplar d’origen Nord-atlàntic desorientat pel desgel de l’Àrtic i per l’aspecte que presentava, consideraren que possibilitats de sobreviure eren nul·les.

A Alcúdia s’atengueren tres dofins que nedaven en grup a la zona del port a escassos metres de la costa. La malaltia o traumatisme d’un d’ells va fer varar la resta.

Durant aquests mesos s’han trobat plàstics a l’estómac a nou tortugues i tres cetacis (dos dofins mulars i un catxalot) dels 19 exemplars analitzats. Les dades forment part de la tesi doctoral ‘Avaluació de la incidència i l’impacte dels plàstics sobre la megafauna de la mar balear’ d’Antònia Solomando, que analitza l’empremta d’aquest residus a les espècies marines.

Palma Aquàrium és el centre de rescat de fauna que proporciona l’assistència tècnica de fauna marina cataloga al COFIB.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt