Mosques xucladores de sang que transmeten malalties a les granges, una anàlisi de Carlos Barceló que té premi
El doctor Carlos Barceló Seguí, de la Universitat de les Illes Balears, ha rebut el premi Carlos de Blas Beorlegui per la seva investigació sobre la distribució i el paper vectorial de les mosques hematófagues de la tribu Stomoxyini a Mallorca.
La Confederació Espanyola de Fabricants d’Aliments Compostos per a Animals (CESFAC) ha atorgat el premi Carlos de Blas Beorlegui al doctor Carlos Barceló Seguí, professor contractat doctor interí del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i membre del grup d’investigació en Zoologia Aplicada i de la Conservació (ZAP).
El premi reconeix la seva investigació «Estudio de la distribución y papel vectorial de las moscas hematófagas de la tribu Stomoxyini (Díptera: Muscidae) en explotaciones ganaderas en Mallorca (Islas Baleares, España)», que aporta informació nova sobre aquestes mosques que afecten el ramat i que poden transmetre malalties com el virus de l’anèmia infecciosa equina, l’anaplasmosi o la piroplasmosi.
L’estudi, que també ha comptat amb la participació dels doctors Ignacio Ruiz (Centre d’Investigació Biomèdica de La Rioja), Daniel Bravo (Universitat de Còrdova) i Mikel A. González (Estació Biològica de Doñana-CSIC), ha avaluat la distribució i abundància de les mosques en explotacions ramaderes de l’illa de Mallorca, així com la presència de patògens de rellevància veterinària i del bacteri Wolbachia pipientis, que té un paper significatiu com a agent de control biològic per a insectes determinats.
Els resultats de l’estudi han permès determinar les espècies Stomoxys calcitrans i Haematobia irritants, aquesta darrera, citada per primera vegada a les illes Balears, i confirmar la presència de W. pipientis a H. Irritants, que va ser la primera detecció a Espanya (i la segona a Europa) d’aquesta espècie de mosca. A més, els estudis filogenètics indiquen que aquest bacteri es troba dins el mateix grup que les espècies aïllades als EUA, al Canadà, a Mèxic i a Austràlia.
El lliurament del premi va tenir lloc el dilluns, 15 de gener, a la seu de la Reial Acadèmia de Ciències Veterinàries d’Espanya, a Madrid, en un acte presidit pel president de la CESFAC, Fernando Antúnez, i el president de la Reial Acadèmia, Pedro Lorenzo.