Ara llegint
Observen per primera vegada una vespa que es menja els ous del banyarriquer

Observen per primera vegada una vespa que es menja els ous del banyarriquer

microvespa Oobius rudnevi.

Bona notícia per als alzinars. La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Sanitat Forestal, ha confirmat avui que s’ha localitzat a les Illes Balears, en aquest cas a l’illa de Mallorca, la microvespa Oobius rudnevi. Aquest insecte és un parasitoide d’ous del banyarriquer (Cerambyx cerdo), un animal que amenaça els alzinars de Mallorca i que aquesta microvespa pot parcialment aturar. Tot i que no és una espècia exòtica, es va detectar per primera vegada a l’arxipèlag el passat mes de juliol, en un alzinar situat a Biniamar, al municipi de Selva, i avui s’ha fet públic.

Des del Govern Balear admeten que la seva presència és de gran rellevància fitosanitària tenint en compte els nivells poblacionals del cerambícid i la problemàtica que duu associada als alzinars de Mallorca, que estan morint a causa del banyarriquer.

La investigació que ha duit a la localització d’aquesta nova microvespa neix per la necessitat de conèixer amb més profunditat la fauna dels boscos de les Illes Balears, amb l’objectiu d’aconseguir un control integral de les plagues i malalties forestals presents en el territori insular.

En aquest sentit, el Servei de Sanitat Forestal de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal col·labora amb diverses entitats i persones implicades per tal d’afavorir i desenvolupar una investigació científica rigorosa i de qualitat. En aquest cas, els autors d’aquest estudi són Luis M. Torres-Vila, Marc Mascaró i Luis Núñez Vázquez. La troballa ha estat fruit de la col·laboració institucional amb la comunitat autònoma d’Extremadura, territori amb el mateix problema fitosanitari.

A més, i amb la intenció de divulgar-ho, s’ha fet una publicació científica amb el títol «First record in the Balearic Islands of Oobius rudnevi (Nowicki, 1928) (Hymenoptera: Encyrtidae), egg parasitoid of the great capricorn beetle, Cerambyx cerdo Linnaeus, 1758)», publicat al Butlletí núm. 66 de la Societat d’Història Natural de Balears (BSHNB) d’octubre de 2023.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt