Ara llegint
El Parc Natural Es Trenc-Salobrar de Campos a vista de dron

El Parc Natural Es Trenc-Salobrar de Campos a vista de dron

El PORN d'Es Trenc impulsa la restauració dels sistemes dunars

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura – Centre de Cooperació de la Mediterrània (UICN-Med) i la conselleria de Medi Ambient i Territori han començat a prendre les primeres imatges en alta resolució per estudiar les dinàmiques dels ecosistemes platja-duna amb posidònia al Parc Natural Es Trenc-Salobrar de Campos. Es tracta d’una prova pilot en el marc del projecte POSBEMED 2 (que forma part del programa EU Interreg MED) amb el qual es provaran diverses eines per identificar els mètodes més adequats per gestionar els sistemes Platja-duna de posidònia a la Mediterrània, amb l’objectiu de definir un conjunt de recomanacions de gestió.

L’anàlisi de sediments, els perfils batimètrics de la platja i el modelatge en 3D de les imatges preses al Parc Natural d’Es Trenc ajudaran a comprendre quins factors estan influint en les praderies de posidonia, a les làmines d’aigua i com es formen els bancals a la platja.

Els resultats que s’obtinguin sentaran les bases de les recomanacions i futures activitats de restauració en indrets similars. Aquests coneixements seran d’utilitat, a més, a altres zones costaneres mediterrànies amb presència de posidònia a les seves platges recolzant així els seus esforços per desenvolupar mètodes de gestió més sostenibles.

Finançat pel projecte Interreg-Med, POSBEMED 2 desenvolupa estratègies de planificació que milloren el valor de l’entorn de dunes i platges de posidònia i les integren en l’estratègia costanera general, alhora que aborden les preocupacions i eduquen a les parts interessades, basant-se en les troballes del projecte anterior (POSBEMED). A més, aborda les escletxes clau de coneixement, proporcionant informació que millorarà les decisions de gestió sobre adaptació, polítiques, planificació i promoció a les àrees protegides.

En el marc d’aquest projecte, s’organitza el taller on-line “Mètodes de seguiment i estudi per a la gestió sostenible de platges mediterrànies amb posidònia oceànica” que tindrà lloc aquests propers dimarts i dimecres.

Aquest taller online de capacitació, de dos dies de durada, se centrarà en la gestió de dunes costaneres i platges, introduint les pràctiques de monitoreig i destacant exemples reeixits de recuperació costanera en platges mediterrànies amb restes de Posidònia. Els participants adquiriran coneixements i el saber fer d’experts regionals sobre els mètodes de monitoreig i gestió.

Els temes específics que es debatran en el taller inclouen:

– El valor de les platges mediterrànies amb posidònia

– Mètodes detallats, senzills i rendibles pel monitoreig del mitjà en platges amb prades marines de Posidònia oceànica

– Estudis de cas de monitoreig reeixit a la Mediterrània.

Els participants, a més, participaran en grups de treball interactius moderats per experts regionals en els quals debatran els desafiaments tècnics, sectorials i legislatius relacionats amb el monitoreig a escala local, nacional i regional.

El taller està organitzat pel Centri de Cooperació de la Mediterrània de la UICN, el Centre d’Investigació Mediambiental Enalia Physis i l’Institut d’Impacte Antròpic i Sostenibilitat en el Medi ambient Marí – Consell Nacional d’Investigació (IAS-CNR).

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt