Ara llegint
Primera trobada de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a la Conselleria

Primera trobada de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a la Conselleria

Primera trobada de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a la Conselleria

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha donat avui el tret de sortida a la primera reunió de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa a les Illes Balears. La creació d’aquest òrgan participatiu el passat mes de gener respon a una demanda dels pescadors recreatius, que es queixaven de la falta d’informació i de ser ignorats per l’Administració.

En la seva intervenció, Simonet ha destacat la importància d’aquesta primera trobada: «Quan vàrem iniciar la legislatura, una de les reivindicacions del sector de la pesca recreativa era que no estaven prou informats i que no se sentien escoltats per l’Administració. Per això, avui és un dia important, ja que aquesta primera reunió significa una passa més d’aquest Govern per solucionar la situació d’abandonament en què es trobava aquest col·lectiu en els darrers anys».

La reunió ha estat presidida pel director general de Pesca, Antoni M. Grau, i ha comptat amb la presència de representants dels consells insulars i de les principals federacions, associacions i entitats del sector. Durant la sessió, s’han abordat diverses qüestions crucials per a la pesca recreativa, incloses les implicacions del Reglament europeu 2023/2842, de 22 de novembre, especialment pel que fa al registre de dades de captures. «La millora de la gestió de la pesca depèn, en gran part, d’una bona recopilació de dades, cosa que és més fàcil d’aconseguir sempre que s’involucri el sector de forma efectiva, incloent-lo en la presa de decisions», ha assenyalat Simonet.

En aquest context, la Comissió ha acordat que el programa balear de recollida de dades s’apliqui a totes les aigües de l’arxipèlag, començant per les aigües interiors, avançant-se així a les previsions del Reglament europeu. Aquesta iniciativa, basada en l’experiència de la Direcció General de Pesca en la recollida de dades a reserves marines, busca generar un clima de confiança i respecte entre els diferents actors implicats.

Un altre tema destacat ha estat la modificació del Decret 34/2014, d’1 d’agost, referent als aparells posicionadors dinàmics, que quedaran limitats a les reserves marines. A més, s’ha discutit la proposta de l’Associació Mallorquina de Pesca Responsable de mantenir la talla mínima de 30 centímetres per a la cirviola tot l’any, basada en l’experiència de 2023, quan l’elevada temperatura de l’aigua va accelerar el creixement dels verderols.

Noves quotes

Finalment, s’ha debatut la conveniència de fixar quotes de captura diària per a les espècies de més valor comercial, per facilitar la feina de la inspecció i evitar abusos. En aquest sentit, s’ha creat una comissió d’experts que elaborarà propostes per a la Direcció General de Pesca.

El director general de Pesca, Antoni M. Grau, ha volgut reivindicar el paper de la pesca recreativa a les Illes Balears: «Té una gran tradició i compta amb desenes de milers d’aficionats. Genera un important moviment econòmic i comercial, i els seus practicants estan preocupats per la conservació i la salut dels recursos marins. Poden contribuir tant en la preservació dels ecosistemes com en la recopilació de dades i el monitoratge d’espècies».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt