Ara llegint
Professors de la UIB defensen el Nutri-Score, el sistema d’etiquetatge per punts que ajuda a comprar de forma saludable

Professors de la UIB defensen el Nutri-Score, el sistema d’etiquetatge per punts que ajuda a comprar de forma saludable

El doctor Josep A. Tur, catedràtic de Fisiologia del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut i investigador de la UIB principal del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu, i la doctora Cristina Bouzas, professora associada també de la UIB, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut, són dos dels vuitanta acadèmics i professionals sanitaris que recentment han signat un manifest per donar suport a la implementació de l’etiquetatge Nutri-Score, anunciat pel Ministeri de Consum del Govern espanyol per a principi d’any.

El Nutri-Score és el sistema d’etiquetatge frontal d’aliments amb l’objectiu d’orientar millor en les decisions saludables de compra dels consumidors.

Aquest sistema es basa en l’atribució de punts en funció de la composició nutricional per 100 g o 100 ml del producte. Consisteix en una escala de cinc colors que van del verd (millor qualitat nutricional) al vermell. Aquests cinc colors estan associats a cinc lletres (A, B, C, D i E) que fan que el codi sigui més senzill de llegir.

Està desenvolupat a partir d’un algoritme científic que ja ha estat adoptat en alguns països europeus, com ara França, Bèlgica, Alemanya i els Països Baixos. Segons els experts, s’ha demostrat que aquest etiquetatge facilita la comprensió de la qualitat nutricional dels aliments i fomenta unes decisions més bones de compra i consum en tots els contextos socioeconòmics.

Els productes es situen en un color o un altre, depenent de la puntuació final que obtinguin seguint un algoritme que pondera del 0 al 10, per un costat les quantitats dels nutrients considerats “desfavorables” o crítics des del punt de vista nutricional en un aliment (kilocalories, sucres simples, àcids grassos saturats i sodi), i per l’altre costat, els nutrients “favorables” (percentatge de fruites, verdures, llegums, fruits secs i el contingut de fibra i proteïnes).

Entre els experts que han donat suport a aquest manifest hi ha professionals del món de la dietètica i la nutrició, pediatria, medicina preventiva, oncologia, cardiologia, obesitat i salut pública i endocrinologia. Defensen que l’etiquetat frontal Nutri-Score ha estat desenvolupat i triat sobre bases científiques que en demostren l’eficàcia real i la superioritat respecte de la resta de logotips existents.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt