Ara llegint
Un dron, policia de les pedreres de Mallorca

Un dron, policia de les pedreres de Mallorca

Avui s’ha presenta en societat  el nou dron adquirit pel Servei de Mines per tal d’agilitar les inspeccions de les pedreres de les Illes Balears.

Es tracta d’un dron Phantom 4 Pro Plus v.2.0 que permetrà millorar i precisar l’avaluació de les pedreres inspeccionades en el marc del pla d’inspeccions de mines. D’aquesta manera, es podrà detallar de manera més acurada tant el perímetre com el volum explotat de les pedreres i detectar, així, qualsevol alteració del projecte d’explotació de les pedreres.

Inspeccions més àgils, segures i precises

A l’acte de presentació hi ha estat presents el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, acompanyat del director general de Política Industrial, Toni Morro,

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha valorat la incorporació d’aquest dron “com a una nova eina destinada a facilitar la feina de control del Servei de Mines”. “Guanyam en agilitat, seguretat i precisió. La feina que abans es feia en un dia sencer, ara es podrà fer en qüestió de minuts. A més, l’inspector no haurà de bordejar tot el perímetre de la pedrera, amb els riscos que això comporta; i es podrà fer una delimitació del nivell en centímetres”, ha assegurat el vicepresident Yllanes.

Per part seva, el director general de Política Industrial, Toni Morro, ha recordat que “és obligació del Servei de Mines inspeccionar les pedreres de les Illes Balears, així com qualsevol terreny detectat susceptible d’haver estat explotat amb finalitat minera”. De fet, amb la incorporació del dron es donarà resposta a la necessitat de controlar els prop de 1.200 casos d’explotacions irregulars detectats en el Pla Director Sectorial de Pedreres.

Imatge del dron a punt de començar la jornada de vigilància.

Per poder engegar aquest nou servei de vigilància i inspecció, la direcció general de Política Industrial ha format a tres dels seus tècnics, dos vinculats al Servei de Mines i un al Servei de Seguretat Industrial. Aquesta formació específica els ha permès adquirir la certificació homologada necessària per poder fer volar els drons.

El cost total d’aquesta nova eina del Servei de Mines ha estat d’11.595 euros. Una partida que inclou, entre d’altres, la compra del dron i el títol de pilot dels tres inspectors. 

El Servei de Mines, depenent de la direcció general de Política Industrial, va realitzar un total de 22 inspeccions durant el passat 2019. Enguany, per mor del confinament i la pandèmia, aquesta xifra ha estat menor (4). En qualsevol cas, a partir d’ara, l’objectiu de la direcció general d’Indústria és incrementar i millorar la tasca inspectora a les pedreres de les Illes.

A banda d’aquestes inspeccions fetes directament pel Servei de Mines, cada explotació activa i en restauració fa una inspecció anual per part d’una Entitat Col·laboradora de l’Administració (ENAC). L’any passat se’n feren 158.

A dia d’avui, hi ha 88 pedreres actives, 23 inactives, 34 restaurades o en restauració i 15 romanen  paral·litzades. A més, altres 42 tenen la llicència caducada.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt