Un sensor d’humitat obri les portes a reduir un 50% el consum d’aigua en l’agricultura
Malgrat que les Illes Balears no tenen una situació complicada, la sequera sí que continua estant instal·lada a la major part de la península Ibèrica i, en particular, a l’est d’Espanya. Davant la necessitat de reduir el consum d’aigua, moltes mirades es dirigeixen al camp: el reg per a l’agricultura acumula el 80 % de la despesa d’aigua del país. No obstant això, el marge de millora és molt alt i una part important d’aquest consum es podria reduir amb sistemes de reg més eficients.
Aquest és el desafiament que tenien sobre la taula els estudiants de grau -murcians, residents a Suècia- de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) María Martínez, d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE), i Fernando Carrasco, d’Enginyeria Informàtica, quan varen crear Agrodit, una solució tecnològica dissenyada per facilitar el control dels conreus i implementar el reg hipereficient en l’agricultura amb l’objectiu d’estalviar costos i recursos.
Agrodit va guanyar el premi del jurat de la darrera edició del programa d’emprenedoria SpinUOC, coordinat per la plataforma Hubbik, segons ha donat a conèixer la UOC en un article que, a més, explica els detalls del projecte.
El pes del sector agrícola i el consum d’aigua
Explica que el 2,5 % del producte interior brut (PIB) de l’Estat espanyol depèn de l’agricultura (segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística espanyol). Representa pràcticament el doble de la mitjana de la Unió Europea, on Espanya és un dels països de més pes agrícola.
De fet, si parlem del sector agroalimentari en conjunt, en el qual s’inclouen també l’elaboració, el processament i la transformació d’aliments, el pes que té en l’economia espanyola ascendeix fins al 9,2 %, d’acord amb l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques. El sector també és clau en l’ocupació, ja que concentra el 3,8 % dels treballadors en actiu.
En molts sentits, Espanya és l’horta d’Europa, recorda la UOC: el 2021, les exportacions agroalimentàries i pesqueres van sumar 60.118 milions d’euros (segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació). Les bones xifres econòmiques i laborals han motivat que el sector agrícola hagi mantingut un creixement gairebé constant en els últims anys concentrat, en particular, en les activitats relacionades amb els conreus de regadiu. El consum d’aigua del sector representa avui el 80,5 % de la demanda total a l’Estat espanyol, tal com assenyala el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
Davant la situació de sequera i els nous escenaris que dibuixa en un futur el canvi climàtic (en els quals les precipitacions seran cada vegada més irregulars i escasses en l’àrea mediterrània), racionalitzar l’ús de l’aigua i guanyar eficiència en l’agricultura s’ha tornat una qüestió fonamental. “Sobretot, si tenim en compte que avui es malgasta prop de la meitat de l’aigua que s’utilitza en el reg de conreus a causa de sistemes ineficients, segons el Banc Mundial”, explica María Martínez. “Molta d’aquesta aigua s’evapora a causa dels desafiaments de la gestió del reg, mentre que una altra part es fa servir de manera ineficient”.
Un sensor per millorar
La sequera és un component natural del clima mediterrani. No obstant això, el canvi climàtic ha intensificat i estès aquest fenomen i la situació empitjorarà en el futur pròxim, segons recull l’últim informe del Panell Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC).
Aquesta realitat col·loca les economies de la regió en una situació delicada en què hauran d’adaptar el consum d’aigua a la disponibilitat d’un recurs cada vegada més escàs. Per aconseguir-ho amb èxit, tecnologies com la desenvolupada per Agrodit es poden convertir en un gran aliat.
“L’ús de sensors d’humitat i temperatura del sòl en l’agricultura millora el reg perquè proporciona informació precisa sobre les condicions hídriques dels conreus”, explica María Martínez. “Els nostres sensors permeten als agricultors mesurar la humitat del sòl en temps real i evitar el reg excessiu. També ajuden a identificar àrees amb sequedat excessiva per aplicar reg addicional de manera precisa i evitar el desgast del sòl i que aquest trenqui l’estructura. Amb la nostra tecnologia, depenent de la mena de conreu, es pot arribar a estalviar fins a un 50 % d’aigua de reg, regant només quan fa falta, la quantitat que el conreu necessita”, explica.
Automàtic i amb energia solar
La tecnologia desenvolupada pels dos estudiants de la UOC, segons detallen des de la pròpia universitat, es basa en sensors d’humitat i temperatura que funcionen de manera autònoma i amb energia solar, per la qual cosa no necessiten ser recarregats.
Estan connectats a una aplicació en la qual es mostren les dades recaptades i les prediccions meteorològiques per a la zona i des de la qual es pot controlar el reg de manera remota. La solució tecnològica, desenvolupada al costat dels agricultors per adaptar-la a les seves necessitats reals, ja ha estat testada en dos projectes pilot: un en un camp exterior amb conreu de xirivia i un altre en un hivernacle amb conreu de tomàtigues cherry.
“En el cas del conreu de tomàtigues, duim a terme mesuraments múltiples al llarg de la instal·lació i connectem el sistema de reg per automatitzar-lo. Això va permetre a l’agricultor estalviar un 25 % en hores de feina. A més, comprovem que les tomàtigues obtingudes varen presentar més qualitat, la qual cosa en va permetre la venda a un preu un 20 % més alt en comparació amb l’any anterior”, afegeix la cofundadora d’Agrodit. L’start-up ja té més de 15 clients comercials, entre els quals inclou les empreses dels projectes pilot, que repeteixen a causa de l’alt grau de satisfacció amb la solució.
“El reg eficient, com que minimitza el desaprofitament d’aigua i proporciona la quantitat adequada en el moment oportú, ajuda a mitigar els efectes de la sequera perquè conserva aquest recurs i promou un creixement saludable dels conreus. Això contribueix a la sostenibilitat de l’agricultura i a la seguretat alimentària en regions afectades per l’escassetat d’aigua”, conclou María Martínez.
“La nostra tecnologia està dissenyada per empoderar els agricultors, fent-los més independents en la implementació de pràctiques de reg eficients i optimitzant els resultats que obtenen en el camp”, conclou.