Un terç dels aliments que es produeixen es tuden. “Remenja’mmm”, per prendre consciència sobre el malbaratament
Aproximadament un terç de tots els aliments produïts a nivell mundial es perden o es malbaraten. Fer front a aquesta pèrdua representa una oportunitat d’aconseguir un triple benefici, pel clima, per la seguretat alimentària i la sostenibilitat dels nostres sistemes agroalimentaris.
“Remenja’mmm” és el títol de la campanya que posa en marxa l’entitat Rezero entre el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, i el 29 de setembre, Dia Mundial contra el Malbaratament Alimentari.
I és que la generació i malbaratament d’excedents alimentaris és una problemàtica que s’origina en diferents àmbits i sectors socioeconòmics (sector primari, indústria, comerç, restauració, llars,…), fet que demostra la necessitat d’abordar la problemàtica des d’una mirada global i transversal, amb la implicació dels diferents agents.
La campanya “Remenja’mmm” té per objectiu posar en valor els aliments, visibilitzant aquesta problemàtica i sensibilitzant a tots els actors de la cadena alimentària per prevenir el malbaratament i canalitzar els excedents que no s’hagin pogut evitar a través de l’establiment d’un Pont Alimentari amb entitats socials.
La proposta, que va néixer a Catalunya el 2015 i el 2022 s’estén ara a les Illes Balears, proposa actuacions de prevenció del malbaratament alimentari i de canalització d’excedents dirigides a diferents actors de la cadena dels aliments:
Administracions locals: elaboració de campanyes municipals de prevenció
Ciutadania: campanyes de sensibilització posar en valor els aliments
Hospitals: diagnosi, prevenció del malbaratament i canalització d’excedents alimentaris (Pont Alimentari)
Sector HORECA: prevenció del malbaratament, aprofitament alimentari i sensibilització (Remenja’mmm)
Sector comercial: foment de la canalització d’excedents alimentaris (Pont Alimentari)
“Remenja’mmm” pretén contribuir a assolir els objectius de reducció del 50% del malbaratament alimentari i de prevenció de residus que la legislació europea estableix cara al 2030.