Ara llegint
Una completa col·lecció de cítrics a Raixa

Una completa col·lecció de cítrics a Raixa

L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), organisme depenent de la direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, implanta aquests dies una col·lecció de varietats locals de cítrics a la finca pública de Raixa. Aquesta col·lecció pretén ser el banc de germoplasma de cítrics més complet de Mallorca.

La col·lecció que prepara l’IRFAP a Raixa inclou setze varietats locals, entre llimonera, taronger i mandariner, amb cinc arbres per cada varietat, als jardins de la possessió. Les tasques d’empelt les coordina el tècnic de l’IRFAP, Bernat Canyelles. La tècnica d’empelt que s’utilitza és la d’escutet, sobre els preus de volkameriana (plantats l’any 2018), a partir de material vegetal de la finca de Sa Granja i d’altres mudes procedents d’altres indrets de Mallorca.

Les varietats que s’implanten són una llimonera ‘Santa Llúcia’, un mandariner de ‘Fulla menuda’ i 14 varietats de taronger, com són ‘Califòrnia’, ‘Joan Poteta’, ‘Pereta, ‘Verna’, ‘Alberola’, ‘Granet d’Or’, ‘Canoneta’, ‘Cadena’, ‘Primerenca’, ‘Extraprimerenca’, ‘Pua’, ‘Imperial’, ‘Fada’ i ‘Cul d’ou’.

Aquesta col·laboració a Raixa sorgeix arran del conveni entre el Govern i el Consell de Mallorca, propietari de la finca, per a la recuperació dels cultius fructícoles i la conservació de varietats locals, per a la recuperació de la fisonomia agrícola d’aquesta possessió i com a element paisatgístic dins la Serra de Tramuntana. Un cop instaurades, les varietats estaran a disposició del públic en les visites.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt