Ara llegint
Unanimitat al Parlament per protegir la sargantana i prevenir l’entrada accidental d’ofidis

Unanimitat al Parlament per protegir la sargantana i prevenir l’entrada accidental d’ofidis

El Parlament de les Illes Balears ha validat avui el Decret llei 1/2023 de mesures extraordinàries i urgents per a la protecció de la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi) i per a la prevenció i lluita contra les espècies de la família Colubridae sensu lato.

Aquesta normativa estableix diverses mesures de bioseguretat per evitar l’entrada accidental d’ofidis a través d’arbres ornamentals com són les oliveres, els garrovers o les alzines. Així, durant els mesos en els quals es produeix la posta d’ous fins a la seva eclosió, juntament amb el període d’hibernació, els arbres de més de 40 centímetres de perímetre de tronc necessitaran d’autorització per entrar. Aquesta autorització servirà per ratificar que s’han adoptat les mesures adequades de control i bioseguretat, i s’hi haurà d’acreditar la identificació, l’origen, la data d’extracció i la traçabilitat de l’exemplar.

Les restriccions

L’entrada d’aquests arbres sense restriccions, doncs, serà entre els períodes de l’1 d’abril i el 15 de juny i entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Igualment, els exemplars introduïts fora d’aquest període hauran de fer quarantena dins un recinte impermeable al pas d’ofidis.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha assegurat que «ens trobam davant un gran dia per a la biodiversitat d’aquestes illes». «Duim molts anys treballant per controlar l’entrada d’ofidis a aquestes illes, per posar-hi fre, i aquesta eina que tenim és una passa imprescindible per fer-ho efectiu», ha afegit.

El Decret llei també inclou les espècies de sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensi) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi) en el Catàleg balear d’espècies amenaçades i d’especial protecció, en la classificació de «vulnerable» per a la seva protecció.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt