Ara llegint
Uns recursos hídrics que viuen de les rendes de Juliette

Uns recursos hídrics que viuen de les rendes de Juliette

Cal tenir en compte que, des de que es recullen les dades de l’Albufera (1987), aquest és el primer mes de març sense precipitacions i a l’estació de Pollença n’és el segon des de 1947 que començaren els registres.

Des de que es recullen les dades de pluviometria de l’Albufera, l’any 1987, aquest és el primer mes de març sense precipitacions i a l’estació de Pollença n’és el segon des de 1947 que començaren els registres. Amb un mes de març especialment sec, els recursos d’aigua esgoten les rendes que va deixar el temporal Juliette durant els dos darrers dies del febrer.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, han presentat avui les dades disponibles sobre les reserves hídriques de les Illes Balears per al mes de març, on s’hi poden observar els efectes beneficiosos de la borrasca Juliette sobre els recursos d’aigua.

Les reserves de l’arxipèlag es situaven al 62% al març, nou punts més que el mes anterior i en una situació global millor que la de l’any passat, quan se situaven en un 58%. Per illes, les reserves pugen un 12% a Mallorca (del 52% al 64%), tres punts a Formentera (del 31% al 34%) i dos a Eivissa (del 49% al 51%). Menorca es manté al 59%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), no hi ha canvis respecte del mes anterior: Cinc es troben en escenari de prealerta (Artà, Manacor-Felanitx, Palma-Alcúdia, Pla i Eivissa) i les altres cinc en escenari de normalitat (Menorca, Migjorn, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Formentera).

Davant aquestes dades, el conseller ha expressat que «són una bona notícia per als recursos hídrics d’aquestes illes i per a la recuperació dels aqüífers, però no podem relaxar-nos davant les xifres bones d’aquest mes». «L’estrès hídric que pateix l’arxipèlag ve de lluny i, si miram amb perspectiva les dades veurem que els recursos han millorat en global, però que la situació és pitjor que l’any passat a Eivissa i Formentera i una mica millor a Mallorca i a Menorca», ha explicat Mir, qui ha afegit que «el Pla du en situació de prealerta de sequera de forma ininterrompuda des de febrer de 2021».

Una probable baixada

Per la seva part, Garau ha subratllat que, «vista la situació actual i les poques precipitacions del mes de març, és probable que el mes d’abril les reserves baixin i que les unitats de demanda de Migjorn i Formentera entren a l’escenari de prealerta». En aquest sentit, la directora general ha volgut destacar la millora en les reserves hídriques «sense oblidar que, des de les institucions, ciutadania i sectors econòmics hem de ser responsables i cuidar un recurs tan escàs com l’aigua».

Pel que fa a la informació de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), les dades indiquen que març ha estat un mes molt sec a les Illes Balears, amb una mitjana de 6,9 litres per metre quadrat envers els 33,1 de la històrica, un 79% menys de precipitacions.

Per illes, ha estat un mes molt humit a Formentera (27,6 litres respecte els 16,8 litres de mitjana històrica), normal a Eivissa (27,7 litres  vs. 23,7 litres ), i molt sec a Menorca (6,6 litres  vs. litres) i Mallorca (3,0 litres vs. 34,9litres) .

En el cas del percentatge de precipitació interanual, a les Illes Balears se situa en un 6% per sobre de la mitjana. Concretament, a Menorca un 23% més de precipitació, a Mallorca un 4% més i a les Pitiüses queda dins la mitjana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt