Ara llegint
Armengol anuncia la signatura de tres nous convenis amb municipis per construir habitatges públics

Armengol anuncia la signatura de tres nous convenis amb municipis per construir habitatges públics

La presidenta del Govern, Francina Armengol ha anunciat que el Govern està treballant en la redacció de tres convenis amb municipis que se signaran aquesta legislatura i que permetran construir-hi uns 40 habitatges públics, motiu pel qual «l’increment del parc públic d’habitatge serà superior al 72 % que teníem previst».

L’anunci l’ha fet en l’acte de lliurament de les claus de 48 habitatges de protecció pública per a lloguer al carrer de Cabo Juan García, 3-5, de Magaluf, Calvià, on ha estat acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i del batle de Calvià, Alfonso Rodríguez,

Es tracta de dues promocions de 24 HPP cadascuna. Una d’aquestes és una promoció propietat de l’IBAVI i la segona és una promoció impulsada pel mateix Ajuntament de Calvià, que, més enllà de cedir sòl perquè s’hi construeixi habitatge social, ha fet un pas més i s’ha convertit en promotor d’habitatge de protecció pública.

La presidenta ha agraït a l’Ajuntament de Calvià «que, a més de cedir sòl, inverteixi recursos propis en fer pisos socials» i ha fet una crida a la resta de consistoris «a seguir l’exemple de Calvià» per donar resposta a una problemàtica que afecta tota la ciutadania. A més,

El batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, ha assenyalat que «avui és un dia extraordinari perquè, amb el lliurament dels 48 habitatges, es concreta la col·laboració del Govern i de l’Ajuntament, un impuls a les polítiques d’habitatge que hem de seguir fent». El batle fa recordat que hi va haver una important aturada durant 12 anys a la construcció d’habitatge públic. «Nosaltres», ha afirmat, «estam apostant fort per cedir sòl a l’IBAVI però també per fer habitatges amb finançament exclusivament municipal, perquè són aquestes polítiques les que donen ocasions a les famílies perquè es puguin quedar a viure a Calvià».

Els primers amb estructura de fusta

Les dues promocions adjudicades avui a Magaluf sumen 48 habitatges, dels quals quatre són adaptats. Es tracta de dos edificis distribuïts en quatre blocs independents de dotze habitatges cadascun. A cada edifici hi ha set habitatges d’un dormitori, setze habitatges de dos dormitoris i un habitatge de tres dormitoris.

Dels 48 HPP, en aquests moments, n’hi ha 46 d’adjudicats, i dos es troben en procés d’adjudicació. Els edificis s’ubiquen en un solar de 5.979 metres quadrats i el projecte compta amb un pressupost de liquidació de 5.321.666,58 € sense IVA.

Constructivament, destaca que són els primers edificis d’estructura de fusta que ha construït l’IBAVI a partir de mòduls prefabricats de fusta. L’orientació nord-sud dels habitatges cerca l’assolellament òptim i l’aprofitament de les brises marines. A més, s’ha potenciat la il·luminació natural, la ventilació creuada i mesures per reduir l’impacte visual, entre d’altres.

Seguint la política de l’IBAVI, els imports de lloguer s’ajusten als ingressos dels llogaters i el rebut mai no representa més del 30 % dels ingressos de la unitat de convivència. Concretament, en aquestes promocions hi ha deu llogaters que gaudeixen d’una reducció en el rebut. Fetes aquestes adequacions i sumant despeses com les de comunitat i assegurança, el rebut final de lloguer se situa entre els 144,8 €, el més barat, i 481,6 €, el més car.

També, com és habitual en les promocions de l’IBAVI, els llogaters ara disposaran d’un mes per poder instal·lar-se en els seus nous habitatges, sense pagar lloguer. El primer rebut de l’IBAVI el pagaran el mes d’abril. A més del contracte i les claus, els llogaters també trobaran a la seva carpeta el contacte de les persones de l’IBAVI responsables de la promoció per consultar qualsevol detall dels nous habitatges lliurats.

Un parc públic en creixement

En poc més de dos anys, el Govern ha lliurat a través de l’IBAVI més de 300 habitatges de protecció pública de nova construcció —309 HPP— repartits en divuit promocions, i en té 506 més en construcció actualment.

Aquestes xifres faran possible que el parc públic d’habitatge de les Illes Balears s’incrementi un 73,2 % aquesta legislatura, amb la incorporació de 1.286 HPP, de manera que s’arribarà a un total de 3.042 habitatges protegits en règim de lloguer gestionats per l’IBAVI, que, gràcies a la Llei d’habitatge de la nostra comunitat, no perdran mai la qualificació de protegits.

A Calvià, concretament, més enllà dels 48 HPP lliurats avui, l’IBAVI disposa de dos projectes més en execució: 39 HPP de gestió publicoprivada, que es troben en fase de redacció de projecte, i 24 HPP a Peguera, per als quals s’està tramitant el conveni.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt