Ara llegint
Entra en vigor la nova velocitat màxima de 100 quilòmetres per hora a la via de Cintura

Entra en vigor la nova velocitat màxima de 100 quilòmetres per hora a la via de Cintura

Entra en vigor la nova velocitat màxima de 100 quilòmetres per hora a la via de Cintura

La velocitat a la via de Cintura passa a partir d’avui de 80 a 100 quilòmetres per hora. Una mesura, explica el Consell de Mallorca, reclamada pel tot el sector del transport, taxistes i usuaris i que ha de contribuir a millorar la mobilitat de Mallorca. La implantació està avalada per tres informes tècnics de caràcter ambiental, de traçat i de sinistralitat. 

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, acompanyat del conseller de Territori, Infraestructures i Mobilitat, Fernando Rubio, han visitat avui la via de Cintura per comprovar la implantació de la mesura nova. «Avui és un dia important per a la nostra illa, en què es fa més evident que el canvi està en marxa a Mallorca. Des d’avui dematí, ja és una realitat la nova velocitat màxima de 100 quilòmetres per hora a la via de Cintura. Una mesura reclamada i esperada pels mallorquins», ha assegurat Llorenç Galmés.  

El president del Consell de Mallorca ha explicat que «aquesta mesura compta amb el suport dels professionals del sector del transport, dels taxistes i dels usuaris. Així mateix, la decisió s’ha pres amb l’aval d’informes tècnics acurats que apunten que hi haurà menys consum de combustible». 

El president del Consell ha recordat també que amb la velocitat nova es compleixen totes les normes de seguretat, que la via de Cintura és l’autopista de Mallorca amb menor sinistralitat i que, en els darrers 2 anys, amb el límit a 80 quilòmetres per hora hi ha hagut més accidents mortals que en els darrers 11 anys. 

Els informes tècnics 

La conclusió principal de l’informe d’impacte ambiental assenyala que: «l’anàlisi realitzada indica que una velocitat màxima de 100 km/h és molt més eficient pel que fa al consum de combustible, especialment en els vehicles pesants. Amb l’increment de velocitat, s’ha estimat un estalvi de 20.078 litres anuals de benzina i 397.755 litres de gasoil per any». A continuació, l’informe tècnic exposa que «la reducció del consum de combustible du associada una reducció de les emissions nocives: les més significatives són les d’11.214 kg/any de NO2 (òxid de nitrogen), 780 kg/any d’MMVOC (composts volàtils de metà), 385 tones/any de CO2 i 320 kg/any de PM10 (partícules en suspensió)».   

Respecte a la sinistralitat, l’informe revela que la via de Cintura és l’autopista de Mallorca amb l’índex de perillositat (IP) més baix dels darrers 10 anys. Els tècnics indiquen que «des del 2016 se segueix una tendència a la baixa, tant de l’IP com del nombre total d’accidents, i tots els valors es troben sempre per davall del 30, límit per davall del qual es considera un IP molt baix». Quant a la mortalitat, l’informe exposa que se n’observa un increment des de l’any 2021: fins aleshores, en 11 anys, només hi havia hagut 3 accidents mortals i s’ha passat a 5 accidents mortals en 3 anys.  

A més, l’informe sobre el traçat indica que la velocitat a 100 km/hora compleix les normes de seguretat 3.1 IC del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i aconsella, en dos trams, fer una millora del ferm, ja que és molt més recomanable mantenir la mateixa velocitat al llarg de tota la via. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt