Ara llegint
L’Alzinar: Ametlles de Mallorca i tinguem cura a la pell de la cara

L’Alzinar: Ametlles de Mallorca i tinguem cura a la pell de la cara

L‘esperada primavera d’hivern, que alguns anomenen tardor, preludi del vinent dur hivern, començarà aquest dimecres, dia 22 de setembre, a les 21-21’ hores, predominant momentàniament (exceptuant alguns dies d’aquesta vinent setmana) la inestabilitat i les nits tropicals. Els dies segueixen escurçant-se, i les nits s’allarguen, amb els matins un poc més fresquets i obscurs.

Encara podem aprofitar les darreres prunes, els saborosos melons, síndries, figues, raïm, pomes, peres, caquis, magranes, plàtans, kiwis, atzeroles… Podem gaudir de verdures de tardor com els pebres, albergínies, carabassons, carabasses, els moniatos, les bledes, l’api, els espinacs, cogombres, fonoll, mongetes, cebes, alls, cols, cols de Brussel·les, coliflors, col llombarda, col xinesa, patates, porros, pebres de banyeta…

Acaba el dur i pesat estiu d’enguany, mentre els pagesos encara recullen les ametlles i les garroves, les millors pagades en moltes dècades.

Encara podem aprofitar les darreres atzeroles, prunes, figues, raïm… (Foto: Joan Oliver)

Suaus plogudes i aigües contaminades.

Aquestes suaus plogudes d’aquest cap de setmana, encara que no molt abundants, seran beneficioses pel camp, que ho ha passat molt malament aquest estiu debilitant, les altes temperatures, els arbres que més depenen de la humitat ambiental, creant un estrès hídric, per no tenir  prou aigua acumulada el subsol, a més d’augmentar lamentablement el risc, i els incendis, provocats o no provocats, al llarg i ample de la nostra geografia Balear, al mateix temps que ha anat baixant el cabal de les fonts, creant greus problemes als regants, sense comptar amb la contaminació d’algunes d’elles, o de les súper contaminades aigües per regar provinents de les depuradores.

La mortalitat d’arbres, per la sequera, està emergint com a fenomen global, a causa del canvi climàtic, què a curt termini de temps provocarà canvis substancials en la distribució d’espècies vegetals i modificacions dràstiques en el funcionament dels seus ecosistemes.

Però mentrestant aprofitem que ara és el temps d’anar a collir les saboroses ametlles dels nostres camps, horts i olivars, i posteriorment les valuoses garroves.

És temps de collir les saboroses ametlles i posteriorment les valuoses garroves. (Foto: Pere Casasnovas)

Ametlles de Mallorca.

Ara és encara temps de collir les ametlles, fruits dels ametllers, font d’energia que concentra grans quantitats de fibres, proteïnes, vitamines A, B i E, greixos saludables, ferro, calci, zinc, fòsfor i magnesi entre d’altres.

Aquest fruit és una bona font de vitamina A, que ajuda a desintoxicar l’organisme. Combat l’ansietat, l’estrès i la irritabilitat, i és baix en carbohidrats.

El zinc que porta millora, indiscutiblement, el sistema immunitari, evitant en part el cansament. Són bones per a tots i especialment per als esportistes.

Els seus antioxidants, presents en la pell del bassó, contribueixen a protegir del prematur envelliment, i pot reduir a la meitat les possibilitats de sofrir un infart, entre altres greus malalties cardiovasculars.

Són efectives per a perdre pes, menjades amb mesura, ja que el seu gran poder saciant ajuda a controlar la fam, podent ajudar a reduir la pressió sanguínia, mantenint el temut colesterol dins els límits saludables.

Dins el nivell personal, l’ametlla mallorquina, em porta un munt de bons records al cap, records de dies de setembre quan acompanyava als meus avis i després als meus pares i germans a collir ametlles, i posteriorment a jornal (abans de començar a treballar a l’hostaleria, i posteriorment al Banc de Crèdit Balear), amb l’amo en Paco el missatge, al Pla del Bisbe, pujant cap a Fornalutx.

L’ametlla de Mallorca és un ingredient fonamental de la gastronomia insular, que posseeix qualitats específiques que la distingeixen de les ametlles d’altres procedències.

L’ametlla mallorquina és més dolça i oliosa que les forasteres, i què les importades d’altres països, té un gust especial, i és un pilar de la dieta mediterrània, sent una important font de vitamines i minerals.

Un altre dels remeis casolans i saludables és aplicar suc de tomàtiga a la cara. (Foto: Joan Oliver)

Tenir cura a la pell de la cara.

Neteja la teva cara, especialment quan  fa calor, almenys dues vegades al dia. Trenca l’hàbit de les dutxes massa calentes i llargues, perquè dilaten els porus de la pell i causen enrogiment. En contrapartida les dutxes fredes i banys d’aigua freda són excel·lents per als capil·lars i reafirmar la pell.

Beu, almenys, d’un litre i mig a dos d’aigua al dia, que serveix, entre altres coses, per eliminar toxines i tenir la pell més elàstica; i especialment no oblidis caminar i fer esport. Hi ha també aliments que t’ajudaran a tenir la pell més fina, com els cítrics (taronges, llimones…), la fruita i les verdures (tomàtigues, pastanagues…), i especialment menjar un poc de tot, per tenir una pell fina.

Molt coneguda tradicionalment és la màscara de cogombre, que també  pot ser substituïda per un senzill suc de cogombre (barrejar el suc de cogombre amb una mica de sal i després aplicar sobre el rostre i deixar que reposi durant uns minuts); millor encara, aixafar la meitat d’un cogombre pelat, afegir unes gotes de suc de llimona i una cullerada de cafè d’aigua de roses. Aplicar a la cara i deixar reposar d’un quart d’hora a 20 minuts, retirant-la després amb aigua freda.

Un altre dels remeis casolans i saludables és aplicar suc de tomàtiga a la cara. Deixeu reposar des d’un quart d’hora a 20 minuts i retirar amb aigua tèbia, tres vegades a la setmana. Les locions amb àloe vera també són molt útils i saludables, en soc un adepte.

La carabassa és una verdura molt saludable, pobra en calories, que convé a tot règim alimentari. (Foto: Joan Oliver)

Tradicions i consells.

  • El dia de Sant Mateu antigament es pintaven de blavet els llindars dels portats, per guardar les cases dels mals esperits. (Déu ens agafi confessats!).
  • Com ens comentava l’altre dia el nostre amic i assessor Toni Vallcaneras: “Si vols veure madurar les figues aviat, unta-les d’oli d’oliva, a la mateixa figuera”.
  • Tudons i coloms, com cada any,  ja viatgen cap al nord d’Àfrica.
  • Jim Capellà Ohlsson (llucmajorer), productor ecològic: “La gent veu ara que fora vila és essencial i ja no ho és tant tenir 100 megues”.
  • La por (moltes vegades mal interpretada) et pot arribar a produir inclòs paràlisi mental (com els conills davant els llums dels cotxes, o altres vehicles, durant els vespres). Una de les millors formes per a superar-la és la meditació (què practico habitualment, gràcies als majestuosos i savis consells de la bona amiga i millor professora de meditació budista Pilar Salvador), què et permet prendre consciència del cos i les seves sensacions, reduint els seus símptomes, com la respiració molt curta i accelerada, reforçats, si és el cas, amb olis essencials.
Bona anyada pel vi, menys quantitat, però més qualitat. (Foto: Sa Veu)

“Un pagès tot ho confita

perquè mai no es perdi res,

tothom te molt ben entès

que en el camp tot s’aprofita”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt