Ara llegint
L’art a l’ensenyament

L’art a l’ensenyament

Picasso afirmava que “el pur acte plàstic és secundari. El que en realitat compta és el drama que acompanya aquest acte. El moment en què l’univers cau i troba la seva destrucció”. La seva filosofia tracta d’una combinació d’art i psicologia en arts plàstiques, on cadascuna de les parts rep estímuls de l’altra i on el més important esdevé la persona i el seu propi procés. L’art millora la vida de les persones, la creació plàstica es fa servir com una forma de comunicació no verbal, com un mitjà d’expressió a nivell conscient i inconscient; en reconèixer que els pensaments s’expressen amb més facilitat amb imatges que amb paraules.

Es dóna prioritat al procés creatiu, a les imatges que aquest produeix i a les preguntes i respostes que genera. Cal sentir el procés creatiu, veure l’art com un desenvolupament de destrucció i creació, de tancament i alliberament constants. L’art a l’ensenyament té un paper preponderant per molts motius: ens pot ajudar a tenir més coneixement sobre l’art, estructura la intel·ligència i desenvolupa les facultats crítiques. Per altra banda, ens ajuda a aprendre a vèncer els nostres impulsos i comportaments negatius, a comunicar-se amb els altres i resoldre problemes, i finalment a despertar les nostres facultats creatives i imaginatives, a adaptar-nos i preparar-nos pels canvis.

Al llarg dels darrers anys s’han multiplicat, a través de congressos, jornades, publicacions, etcètera, els informes que donen compte de la deficitària situació de l’àrea de plàstica en els diversos nivells del sistema educatiu especial, fins al punt d’haver-se arribat a considerar una àrea necessitada no només de reforma, sinó de nova incorporació, des de la seva inexistència pràctica en amplis contextos. 

Com assenyala la catedràtica d’art Roser Juanola Tarradellas, el valor comunicatiu de l’art s’accepta generalitzadament com un excel·lent mitjà per a promoure una educació pluralista i multicultural, la qual cosa fa encara més difícil explicar el present estat de coses. L’art haurà de servir a les pròximes generacions per entendre el món des del respecte a la diversitat. Aquest serà un dels camps d’acció a cobrir des del nostre projecte. Educar en el respecte a la diversitat és una tasca que podem abordar eficaçment des de l’educació artística especial i el procés creatiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt