Ara llegint
Port de Manacor

Port de Manacor

El segon nucli en importància del terme de Manacor és Portocristo, dit popularment el Port de Manacor, situat al litoral, entre Cala Morlanda i s’Estanyde’n Mas, i travessat popularment pel torrent de ses Talaioles. L’àrea litoral del Llevant mallorquí presenta importants restes arqueològiques i Portocristo no és una excepció.

S’ha constatat que fou una important zona durant la prehistòria. A la cova del Drac, una de les més famoses atraccions turístiques del terme, s’hi troba un passadís del primer Bronze mediterrani. De l’època romana destaquen especialment les troballes de la basílica paleocristiana de sa Carroja. Descobert i excavat el 1909, aquest edifici estava format per un baptisteri i un temple. El temple tenia tres naus separades per columnes, la central major que les laterals. Quan s’urbanitzà la zona nord-est del Port, la basílica va ser destruïda parcialment, mentre que la resta va quedar sepultada sota l’avinguda de Joan Amer i les cases veïnes. L’especial situació de la cala i la facilitat d’ancoratge va permetre durant segles el seu ús com a port. El descobriment d’un peci romà ha permès confirmar el seu ús com a port durant aquesta època. El nucli habitat i el port es trobaven, aleshores, en una àrea propera de la cova dels Hams. Al llarg de l’Edat Mitjana, la cala va ser utilitzada per al desembarcament de gra i d’altres queviures i es trobava unida a Manacor per un camí. L’única defensa del territori manacorí eren les torres que es construïren en aquella època a la Punta de n’Amer i al Port de Manacor.

El 1820, segles després, aquesta àrea es trobava abandonada. Aquell any s’hi establí un destacament militar per constituir un cordó sanitari per aturar l’epidèmia de pesta bubònica que patien Son Servera, Artà i Capdepera. En el moment de màxima incidència de malaltia, les poblacions afectades empraren el port per a proveir-se d’aliments. Per exemple el 1851, l’Ajuntament de Manacor ordenà bastir-hi un local perquè s’hi refugiessin les tripulacions dels guardacostes i els pescadors.

Foto: Pàgina web de l’Ajuntament de Manacor

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt