Ara llegint
Terratrèmol a la Conselleria de Medi Ambient i Territori?

Terratrèmol a la Conselleria de Medi Ambient i Territori?

El fenomen es podria haver registrat a la Conselleria de Medi Ambient i Territori i el seu epicentre (punt a on es manifesta amb màxima intensitat) s’hauria localitzat inicialment a la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat, a on conflueixen les falles del Departament de Medi Natural, Paratge Natural Serra de Tramuntana i Servei d’Espais Naturals. Es catalogaria com un sisme Inter placa (provocat pel fregament d’espais de diferents composicions) amb un clar component de sisme induït per l'(A)cció hu(MA)na. Fortes vibracions s’haurien detectat al despatx del conseller i les característiques ones sísmiques s’haurien fet evidents a altres conselleries i fins i tot a la capital de l’estat. No es descarta que es produeixin rèpliques d’igual o major intensitat o que afecti les aigües marines en forma de tsunami.

El conseller de Medi Ambient i Territori sabrà entendre el paràgraf anterior millor que molts de nosaltres, ja que es Llicenciat en Geografia, Doctor amb Menció Europea en Geografia des de 2014, professor de Geografia a la UIB i integrant, com a investigador, del Departament de Ciències de la Terra en l’especialitat de Geomorfologia litoral. Com a professional fa ús d’un recurs bàsic per desenvolupar les seves recerques; els mapes que, avui en dia, s’han convertit en eines indispensables en tots els àmbits vitals. En poques paraules, no hi dubte que sap de què va la cosa.

Ara la seva conselleria ha decidit incoar Acta d’Infracció a la petita empresa Edicions Alpina per “… Publicació i difusió comercial de recorreguts d’ús públic en format cartogràfic…” És a dir, per fer mapes i atrevir-se a vendre’ls. Un geògraf! Si, no és un acudit o una broma de mal gust. Uns excel·lents mapes segons opinen els experts i lloen els responsables de tots els Parcs Nacionals Espanyols amb les que l’editorial mantén una relació de col·laboració des de fa dècades. Uns mapes que són equip estàndard de qualsevol amant de la natura i que són fets servir pels serveis d’emergència com Bombers de Mallorca, Grup de Rescat de la Guàrdia Civil (GREIM) i Protecció Civil. I fins i tot pels funcionaris adscrits a la seva conselleria, de forma especial els Agents Mediambientals (AMA) que han redactat i proposat l’Acta d’Infracció.

Són tan dolents els mapes d’Alpina? Contenen errades que puguin posar en perill la vida de les persones que els adquireixen? Infringeixen els drets d’autor per apropiar-se de la feina d’altres? No, no i no. Simplement compleixen la seva funció principal; brindar informació als seus usuaris sintetitzada sobre punts de localització i coordenades d’orientació, així com sobre rutes disponibles, característiques de la superfície terrestre (relleus, xarxes fluvials, fonts, camins, recursos, etc.)

L’embassament del Gorg Blau i Cúber vists des del Puig Major.

Però, mira per on, són tan bons que segons afirma el text de l’Acta “…els mapes d’Alpina indueixen als usuaris a transitar per recorreguts regulats per normativa ambiental i, per tant a la comissió d’il·lícits ambientals.” Imagineu-vos que el cap de la Guàrdia Civil obre una acta a un fabricant de cotxes acusant-lo d’incitar als conductors a cometre il·legalitats, pel fet de fabricar i vendre “sense autorització” de la Guàrdia Civil vehicles capaços de superar els 120 km/h. Tot això sense una llei que prohibeixi fabricar i vendre aquests vehicles, ni que aquesta activitat exigeixi una autorització de la Guàrdia Civil. Imagineu-vos que el director general de la Guàrdia Civil no cessa fulminantment aquest cap per prevaricació. Imagineu-vos que el ministre tampoc cessa aquest director general que consent i comparteix la prevaricació. Això és el que podria estar passant amb els mapes d’Editorial Alpina i la Conselleria de Medi Ambient?

L’absurditat dels fets ha provocat una reacció que ha desbordat les fronteres de Tramuntana. A les mostres de suport de la Federació Balear de Muntanya i Escalada, la Federació Balear d’Espeleologia, la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada, la plataforma Units per Conservar, subministradors d’equips de muntanya i escalada i multitud d’altres entitats i particulars de Balears i més enllà en suport d’Alpina davant de l’actuació de la Conselleria de Medi Ambient i els seus agents de Medi Ambient, s’ha afegit la dels Germans Iker i Eneko Pou. Ras i curt, els Messi i Ronaldo del món de l’escalada esportiva, coneguts i reconeguts mundialment. El seu vídeo (uep, tenen més de 95.000 seguidors!) ha estat compartit i redistribuït per tot el món i els nombrosíssims comentaris no són certament elogiosos amb la pretensió de la Conselleria de Medi Ambient. Per Madrid els responsables federatius nacionals han demanat informació constant per actuar de forma contundent si cal. L’impacte de la notícia en els mercats emissors de turisme actiu i de natura, creixents els darrers anys a les nostres illes, és evident. Els mitjans convencionals locals (ràdio, televisió, premsa escrita…) comencen a fer-se ressò i mitjans nacionals han mostrat el seu interès per conèixer els fets. El Grup d’Ornitologia Balear (GOB) ha recordat la necessitat de la zonificació com una eina de gestió ambiental i l’obligació de respectar la normativa.

Davant d’aquests fets, que pot fer la Conselleria en aquesta situació?

El que la lògica, la prudència i el seny (que han estat absents fins ara) aconsellarien, és més que evident. Prendre la via del diàleg, la cooperació i la participació de tots els interessats, no només aquells que són més poderós o tenen més bona entrada a l’administració.

– Per començar s’ha de rescabalar el prestigi danyat d’Alpina, una microempresa que lluita per sobreviure, de forma pública, ràpida i contundent. De ben segur els seus responsables es prestaran a col·laborar com fan habitualment amb altres entitats oficials. Una telefonada i una posta a disposició seria un bon primer pas.

Els camins de la Serra de Tramuntana són llocs d’esbarjo pels usuaris.

– Per continuar s’han d’atendre les reivindicacions dels representants federatius i associatius, molt especialment les seves al·legacions a l’augment de zones d’exclusió en marxa per la modificació puntual del PORN. Han de ser considerades en peu d’igualtat (hi ha moltes hores de feina darrera de tècnics i estudiosos), amb les de Fundacions pretesament ecologistes especialitzades en la col·laboració amb grans propietaris de la Serra de Tramuntana. Hi ha altres eines per garantir l’existència de les colònies de Voltors Lleonats al Puig Roig que han nascut i crescut coexistint amb l’activitat humana, molt especialment la senderista. I aquest criteri és vàlid per altres llocs! Les zones d’exclusió són la darrera opció i s’ha de repensar i reduir a proporcions adequades la seva existència. Seria bo que la reunió demanada per la Federació Balear de Muntanya i escalada el passat dimecres es convoqués de forma immediata. Amb data, hora i ordre del dia i amb acta final registrant els acords. I un d’ells ha de ser establir una taula permanent de diàleg i cooperació amb tots els participants. Amb tots i no just els de sempre.

– I per acabar, l’equip de la conselleria s’ha de posar les piles i millorar ja la seva gestió. Ja passa d’hora en l’aprovació del Pla Rector d’Usos i Gestió (PRUG). No s’ha fet encara la modificació de la Llei per la Conservació dels espais de Rellevància Ambiental (LECO) que és d’on surten les zones de protecció. Falten propostes per modificar i canviar un Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) obsolet i amb poc rigor científic. Falta crear i dotar de recursos als òrgans de govern del Paratge Natural de la Serra

I si el conseller no té gent a bastament motivada i engrescada amb la seva feina, faci com els bons entrenadors mirant cap al banquet per fer els canvis que modifiquin la dinàmica. Són a la mitja part de la legislatura i encara queda partit.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt