Ara llegint
Una delegació de Tunísia pren model de les polítiques socials i mediambientals de les Illes Balears

Una delegació de Tunísia pren model de les polítiques socials i mediambientals de les Illes Balears

Una delegació de Tunísia pren model de les polítiques socials i mediambientals de les Illes Balears

Davant una delegació de tècnics del Govern de Tunísia, la consellera d’Afers Socials i Esports en funcions, Fina Santiago, i el conseller de Medi Ambient i Territori en funcions, Miquel Mir, han defensat avui les polítiques de Cooperació i de Gestió Mediambiental que s’han duit a terme aquests vuit anys a les Illes Balears.

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha assegurat que «des que fa vuit anys vàrem recuperar la Cooperació varem tenir una prioritat molt clara que va ser la Mediterrània, per dos motius perquè hi ha països que generen immigració cap a les Illes Balears i perquè compartim la mar Mediterrània. Una de les línies que hem mantengut és la tècnica, la de compartir els coneixements que ells tenen i que nosaltres tenim per poder protegir aquesta Mediterrània.

En aquest projecte s’ha basat aquesta representació que ve de Tunísia; fa més de dos anys que feim feina amb ells i tenim un conveni en vigor fins el 2024 precisament per compartir coneixements i bones pràctiques de com preservar el fons marí, com preservar la posidònia, o com gestionar el litoral d’una forma sostenible. Una cooperació que, a més possibilita que entitats petites, allà, facin gestió de litorals i que noltros confiam que aquest nou govern de dretes respecti la cooperació internacional que hem pogut recuperar aquests vuit anys i no sigui una política que desaparegui en aquest futur govern de dretes».

La Mediterrània

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha posat en valor l’exportació que s’ha fet aquests anys, tan a la Mediterrània com a la Comissió Europea, de les iniciatives que s’han fet a les Illes Balears, «no només els interessa la normativa aprovada, en aquest cas el Decret de Protecció de la Posidònia, sinó també les polítiques actives que s’han duit a terme com el Servei de vigilància i assistència a la posidònia que els crida l’atenció i que ells voldrien extrapolar en algunes illes amb una pressió turística i nàutica que tenen a les seves costes o amb les experiències de resembra i repoblació que hem posat en marxa a la badia de Pollença».

Per part de la delegació de Tunísia, Maher Mahjoub, director de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), ha explicat que «esteim tots en el Mar Mediterrani, compartim desafiaments, i per això s’han de cercar solucions comunes als desafiaments i s’han d’aprofitar aquestes oportunitats d’intercanvi». Mahjoub, assegura que les illes «són molt sensibles al canvi climàtic, ja sigui amb l’elevació del nivell de la mar, les espècies invasores i també les àrees marines protegides. És des d’aquí que la UICN i el Govern de les Illes Balears podem identificar projectes i activitats que podem fer junts en el futur».

Tunísia és un país estratègic per a la cooperació internacional de les Illes Balears i la gestió dels ecosistemes marins tunisians representa una oportunitat per al desenvolupament sostenible i per a la resiliència davant del canvi climàtic en aquest país.

A la reunió que s’ha celebrat avui a la Conselleria d’Afers Socials i Esports, hi han assistit per part del Govern de les Illes Balears, la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, la DG de Cooperació, Laura Celià i diferents tècnics de la DG de Cooperació. Per part de Tunísia, hi han participat una delegació de tècnics del Ministeri de Medi Ambient de Tunísia i les ONGs tunisianes Notre Grand Bleu i Atutax són aquests dies a Mallorca, amb l’objectiu d’intercanviar coneixements sobre la gestió dels ecosistemes marins balears.

Des de l’any 2021 el Govern de les Illes Balears desenvolupa una línia de cooperació a la ribera sud de la Mediterrània, conjuntament amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), per impulsar conjuntament la conservació ambiental, la lluita contra el canvi climàtic i reforçar la sobirania alimentària amb la recuperació de cultius tradicionals . Des del Ministeri de Medi Ambient tunisià hi ha un especial interès a conèixer l’experiència de conservació de la posidònia a les Illes Balears, ja que aquest país custodia la major extensió de praderies de posidònia de tota la Mediterrània.

La comitiva que és aquests dies a Mallorca, a més de reunir-se amb els tècnics de les conselleries d’Afers Socials i Esports i Medi Ambient, també visitarà el Parc Nacional de Cabrera, el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca i el Centre de Recuperació de Fauna Marina de Palma Aquarium.

Aquesta visita es produeix 15 mesos després que un grup de tècnics de Cooperació i de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears viatgés a Tunísia per supervisar els projectes finançats per la Conselleria d’Afers Socials i Esports, identificar nous projectes i enfortir aliances. En el marc d’aquesta intervenció de cooperació directa a la mediterrània, el govern de les Illes Balears ha destinat des de l’any 2021 un total de 458.000 euros.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt