Ara llegint
44 anys de la residència d’ancians Huialfás de Sa Pobla

44 anys de la residència d’ancians Huialfás de Sa Pobla

El passat dia 2 d’aquest mes d’agost, Fora Vila publicava la notícia de la compra, per part del Consell de Mallorca, d’un solar sobre el qual s’edificarà l’ampliació de la Residència de gent major de sa Pobla, que doblarà les 47 places que actualment té disponibles. Una notícia que ens convida a recordar com i de quina manera es va fer realitat aquell projecte social que va veure la llum el 28 de gener de 1978.

Sa Pobla fou un dels pobles pioners en oferir els serveis d’una residència i club d’ancians comarcal. Consultades les actes dels plens que figuren en l’arxiu municipal, es desprèn que en sessió plenària celebrada el dia 21 d’octubre de 1973, s’exposà «que s’havia arribat a una entesa entre aquesta batlia i na Francisca Torres Serra, propietària de la finca anomenada ‘Son Ametler’ o ‘Ses Forques’ d’una superfície de mil nou-cents vuitanta-dos metres quadrats i seixanta dm2 (1982’60 m2.)» i que, a conseqüència de la gestió, s’havia estès la corresponent escriptura notarial de compromís d’opció de compra pel termini d’un any. El preu estipulat aleshores per formalitzar l’operació de compra-venda era de quatre milions de pessetes. Així, s’iniciaren els tràmits encaminats a la realització d’un important projecte que veuria la llum quatre anys i tres mesos després, ja que la nova residència i club d’ancians comarcal seria inaugurada oficialment el dia 28 de gener de 1978.

Foto actual de la Residència Huialfàs (J. Payeras)

Un any després del primer acord, l’octubre de 1974, fou atorgada davant el notari Joan Verger Garau, l’escriptura pública d’adquisició de l’edifici conegut com a Clínica del Metge Duet i els terrenys confrontants per l’acordada quantitat de quatre milions de pessetes. Signaren, d’una banda, la propietària de la finca na Francisca Torres Serra, i per l’altra en Rafel Serra Company, batle de la vila, en representació de la Corporació Municipal, en qualitat d’adquirent. Deia la crònica publicada per Diario de Mallorca del 23 d’octubre de l’esmentat any 1974 que la formalització oficial d’aquell contracte de compravenda «fou el fruit de més d’un any de callada, però fecunda tasca per part de l’Ajuntament d’ençà que s’iniciaren les gestions encaminades a la construcció d’una residència per a gent gran. Projecte que per la seva entranyable i noble finalitat, fou acollit amb gran calor popular».

Afegia la informació que l’adquisició de l’esmentada finca havia estat possible gràcies a una subvenció de quatre milions de pessetes concedida per la Dirección General de Asistencia Social, dependent del Ministerio de la Gobernación. S’indicava, així mateix, que «en el capítol d’agraïments no poden quedar-se oblidats els bons oficis que persones, amigues han realitzat a Madrid i, de manera especial, l’interès demostrat per la directora general d’Assistència Social, na Belén Landáburo González». Una altra de les persones decisives per les seves atencions i gestions realitzades, des del seu càrrec que exercia a Madrid com a cap de departament central d’ancians de l’Instituto Nacional de Asistencia Social, fou la poblera Maria Pericàs Serra de Can Borneta. Ella  possibilità que, un cop adquirits l’edifici i els terrenys per part de l’Ajuntament, aquests fossin cedits a l’esmentat institut i que aquest s’avingués a moblar-lo, a cuidar-lo i al seu sosteniment i conservació. O sigui: a gestionar-lo.

Cada any, la colla de gegants de sa Poblavisita els usuaris de la Residència.

En sessió plenària celebrada el 27 de desembre de 1974, fou convocada la subhasta i aprovat el plec de condicions de les obres de reforma i ampliació de l’edifici per adaptar-lo a Residència Club d’Ancians. El tipus de licitació de les referides obres es fixà en cinc milions set-centes quaranta-vuit mil cinc-centes cinquanta-set pessetes (5.748.557 ptes.).

El document de cessió per part de l’Ajuntament de sa Pobla a l’Instituto Nacional de Asistencia Social, «amb les condicions prèvies que aquests terrenys i edificació siguin destinats a la finalitat benèfic-social per la que foren creats», es formalitzà a la sala de plens de la casa consistorial el 22 de novembre de 1976, davant el notari Josep Rafel Clar i la subscrigueren, per part de l’IMAS, la seva delegada provincial, Catalina Palerm i el batle de la vila, en Rafel Serra Company, en representació del consistori.

Finalitzades les obres i dotat l’immoble del corresponent equipament – el pressupost total rondà els vint milions de pessetes – la residència quedà llesta per albergar-hi a un total de 120 usuaris allotjats en habitació i a altres com a externs, és a dir els que berenin, dinin i sopin a la residència i pernoctin a ca seva.

Signatura del document de cessió de la residència, entre el batle de sa Pobla Rafel Serra i la delegada del IMAS Catalina Palerm. Novembre de 1976

 La residència, club d’ancians de sa Pobla, quedà ubicada a la que llavors era una zona despoblada, espaiosa, assolellada i tranquil·la, tot i que confrontant amb el nucli poblacional urbà. Disposa d’una àmplia terrassa exterior envoltada de zona enjardinada i davant de l’espaiosa Plaça del Metge Duet, en Miquel Serra Siquier, que fou impulsor i propietari de la clínica privada que després de la seva mort regentà durant anys l’estimat i recordat doctor Guillem Llompart de la Peña. El doctor Serra ‘Duet’ fou batle de sa Pobla durant la II República, entre els anys 1931 i 1936.

L’edifici, amb una extensió total edificada de 1.380 metres quadrats, d’exquisit gust arquitectònic mallorquí, constava de semisoterrani, planta noble i pis superior, on s’allotgen les dependències, com la cuina, un ampli menjador, sala d’estar amb televisió, sala de lectura i confortables habitacions, algunes d’elles dobles.

Brillant inauguració

Com queda dit, la residència, club de caràcter comarcal fou inaugurada oficialment el dia 28 de gener de 1978, sent la seva primera directora n’AnitaBennàssar Crespí de Can Simó, mestra llicenciada en Teologia. Conta la crònica del Diariode Mallorca que «…l’acte estigué presidit pel subdirector general de Serveis Socials del Ministerio de Sanidad y Seguridad Social, José Luis Guerero, en representació del director general del mateix departament Gabriel Cisneros Laborda. També estigueren presents en Juan Luis Gonga, alt càrrec de l’esmentat departament ministerial, el governador civil de la província Manuel Marín Arias, el president de la Diputació Provincial Gabriel Sampol i representants d’altres organismes oficials, així com les autoritats locals encapçalades pel batle Rafel Serra Company ‘Tianet’. El capellà rector mossèn Salom procedí a la benedicció del local, pronunciant una breu homilia referida als fins socials de l’obra…».

Així mateix, en els seus respectius parlaments enaltiren els valors de l’obra el representant del ministeri José Luis Guerrero, el batle i el governador civil, que tingueren paraules d’agraïment per a totes aquelles persones i organismes que, amb la seva col·laboració, l’havien fet possible. Només la pluja deslluí un poc el brillant acte al qual, malgrat les inclemències del temps, s’hi sumaren un bon nombre de veïns protegits sota paraigües. En el mateix acte d’inauguració de la residència, José Luis Guerrero imposà la Creu de Beneficència amb el distintiu blanc a Maria Pericàs, que li fou atorgada per S.M. el Rei com a reconeixement als seus mèrits en el camp de l’Assistència Social.

Batle, regidors de l’Ajuntament de sa Pobla, la presidenta Cladera i la consellera Alonso, visitaren, el passat dia 2 els usuaris de la Residència.

Transferida al CIM

El 1994, la residència fou transferida al Consell Insular de Mallorca, entitat que promogué la seva remodelació física i de serveis amb l’objectiu de donar respostes a les demandes d’una societat canviant. Amb aquella reforma, el centre s’adaptà a la normativa vigent del moment, responent el seu estat actual a la reforma efectuada entre 1994 i 1999.

Actualment, compta amb 26 habitacions distribuïdes en les tres plantes amb una capacitat per a 47 places. La planta inferior està reservada per a residents assistits, aprofitant la proximitat de les dependències d’infermeria. També compta amb una zona d’oficines, un menjador, dues zones comuns, una sala multifuncions, cuina i bugaderia.

   En l’actualitat la Residència Huialfàs de sa Pobla és un centre residencial públic dependent de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials adscrit al Consell Insular de Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt