Ara llegint
La Biblioteca de Sa Pobla: un lloc de trobada, un espai social

La Biblioteca de Sa Pobla: un lloc de trobada, un espai social

La Biblioteca de Sa Pobla: un lloc de trobada, un espai social

Al capvespre, poc abans d’obrir, ja hi ha nins i nines que esperen a la porta de la Biblioteca de Sa Pobla. Situada al casal d’Es Rafal, un edifici rehabilitat que compta amb planta baixa i dos pisos, és un espai que ha patit un procés de transformació impulsat la seva responsable, Malena Tugores. Ha aconseguit que sigui un lloc de trobada obert a tothom i, a més, que els usuari se’l sentin i el cuidin com si fos seu. Un projecte d’aprenentatge i inserció social que enguany ha estat reconegut a nivell nacional als premis Rebiun de la Xarxa de Biblioteques Universitàries i Científiques espanyoles. 

“Quan vaig començar a fer feina a biblioteca, era un espai aquí on, per exemple, als tallers, conta contes i activitats infantils només hi participava gent mallorquina, de famílies pobleres, i la resta d’espais els utilitzaven famílies d’immigrants”, explica Malena Tugores, “els hi vaig demanar a na Sana, na Halima, na Zoor i na Fàtima si volien col·laborar en totes aquestes activitats i varen començar ajudant als tallers on només venia gent poblera. Elles varen començar a ajudar i a partir d’aquí varen començar a venir fills de pares immigrants.”

Fàtima El Otmani i Halima El Karchaoui. Foto: M.C.

L’inici del projecte va al maig de 2021, quan Malena va proposar a quatre usuàries procedents de famílies marroquines que participassin al dia a dia de la biblioteca. Una d’elles és Halima El Karchaoui, té 22 anys, està estudiant pedagogia a la UIB i ha acabat el Grau Superior d’Educació Infantil, “noltros érem usuàries, al principi anàvem a estudiar i després amb na Malena ens ha obert l’espai de la biblioteca. A través de diferents tallers hem començat a participar i és quan hi ha hagut el canvi d’abans a ara.” Varen ser elles les que varen convidar als seus familiars i amics a participar a les activitats de la biblioteca. “La primera vegada va ser perquè vaig dir als meus germans i a les meves cosines que venguessin al conte contes, i gràcies a n’això, la gent observa, imita i, a partir d’aquí, s’han introduït dins altres tallers”, explica Halima. 

Un altra és Fàtima El Otmani, té 19 anys i està fent 2on de Batxillerat a l’Institut Can Peu Blanc de Sa Pobla. “Vaig començar com a usuària, i a poc a poc na Malena mostrava interès en canviar aquesta discriminació, per dir-ho d’alguna manera, perquè abans nomes hi havia gent poblera. Ara hi ha hagut un canvi perquè als tallers venen fills d’immigrants.”

Halima explica que abans a la biblioteca no hi anaven dones magrebins, però que ara venen a deixar els seus fills i mirar contes. “Noltros també son una veu de la comunitat, uns referents, i podem donar exemples bons”, afegeix Fàtima.  

Malena Tugores: “El que feim és ser tots iguals, tenir les mateixes oportunitats i fer feina tots junts”.

La biblioteca ha passat de ser un espai d’estudi i silenci a convertir-se en un lloc de trobada on, poc a poc, uns infants han anat estirant als altres. “Ara la biblioteca és un espai comunitari, és una família, un espai per a socialitzar”, explica Malena Tugores. També és un espai autogestionat, on els usuaris col·laboren en els tallers i la cura de l’espai. 

“Ells arriben, als petits a partir de 8 anys els hi faig una proposta d’un taller i cercam tres voluntaris que s’encarreguen de preparar-ho. Ho fan tot ells. La biblioteca s’autogestiona i és una comunitat que funciona més o manco per ella tota sola. Si que anem donant pautes, però pràcticament s’autogestiona”, conta Malena Tugores. 

Fátima El Otmani: “Noltros també son una veu de la comunitat, uns referents, i podem donar exemples bons”.

Trobar aquest equilibri i canviar les dinàmiques no ha estat fàcil. Ara, per exemple, quan hi ha conflictes, Malena Tugores ensenya als infants que han de ser ells els que ho han de solucionar. “ El que empram molt és la mediació, sobretot amb els petits, i poc a poc van aprenent a resoldre els conflictes”. Per Halima i Fàtima ara la biblioteca és un lloc comunitari on tots s’hi senten bé. 

“Hi ha hagut aquest contagi i ara ja és una cosa que ve tota sola,” explica Malena Tugores, “no hem de demanar si volen ajudar perquè tots els que arriben s’ofereixen. El capvespre fan cua a la porta i el trimestre passat me varen fer un llistat on posaren el que faria cada un: mantindré l’ordre, ajudaré als tallers… ells s’organitzen tots sols, hi ha una autogestió.”

Malena Tugores, responsable de la Biblioteca de Sa Pobla. Foto: M.C.

Malena Tugores ho té clar, “les biblioteques públiques han de ser un espai per a tothom, i aquí també hi entren els ODS i l’Agenda 2030, amb els que també estam compromesos. El que feim és ser tots iguals, tenir les mateixes oportunitats i fer feina tots junts”. 

“Biblioteca Sa Pobla: un espai d’aprenentatge i inserció social” és un dels projectes bibliotecaris millor valorats als V premis Rebiun d’enguany. Per Malena Tugores, aquest reconeixement l’ajuda a tenir ganes de seguir i obrir les portes als col·lectius que encara no poden arribar a la biblioteca. “Amb aquest projecte el que hem fet també és deixar unes places als conta contes i tallers a gent que no hi pot accedir de Pa i Mel o de Serveis Socials. Els hi feim arribar la informació per obrir les portes a tothom. També la volem obrir a la gent gran que es un col·lectiu que no ve i hem convidat als usuaris de la Llar de la Memòria”, conta Malena Tugores. 

Ens acomiadam i comença l’horabaixa al casal d’Es Rafal. Entren els primers usuaris i és com entrar a casa d’aquesta gran família que s’ha creat. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt