Ara llegint
L’Alzinar: Consells nutricionals per a Nadal

L’Alzinar: Consells nutricionals per a Nadal

Només entre la gent de bé hi pot haver l’amistat;
ja que la gent perversa només té còmplices;
la gent interessada té socis;
la gent política té partidaris;
la gent de la reialesa cortesana;
només la gent bona té amics.

(Voltaire)

Deu consells nutricionals per sobreviure en temps de Nadal.

Abans d’entrar en filosofies de Nadal, hem decidit rescatar, dels nostres empolsats arxius, aquests savis i ben vigents consells, de fa ja 5 anys, del bon amic i millor metge esportiu, Dr. Bartomeu Marí:

1. També per Nadal, realitzar cinc menjades al dia. Berenar, dinar a mig matí, dinar, berenar i sopar. Els experts recomanen aquesta rutina alimentària perquè evita deixar passar molt de temps entre menjars, cosa que disminueix l’ansietat pel menjar i prevé el pica-pica entre hores. A més, un bon berenar augmenta el rendiment físic i intel·lectual.

2. Optar per la cuina saludable. Per tal de compensar els fregits i les salses tradicionals, per a la resta de menjars d’aquests dies, millor cuinar al vapor, al forn o a la planxa. Si és possible, cal disminuir els plats amb greixos saturats (presents en carns, embotits i productes de pastisseria), i optar per l’oli d’oliva i el peix blau, per les propietats cardiosaludables.

3. Si cal cuinar, no picar mentre es fa. Si això no es pot evitar, convé tenir a mà fruita de temporada, que hidratarà i saciarà. També es pot menjar fruita seca com les ametlles, molt típiques en aquesta època i riques en vitamines, minerals i antioxidants; posseeixen demostrats beneficis cardiosaludables, i tenen la propietat de saciar, i per això ajuden a evitar que es mengin altres aliments més calòrics.

4. Recordar menjar fruites, verdures i hortalisses. Almenys, els dies en què no hi hagi celebracions amb amics, familiars o companys de feina, cal equilibrar els excessos amb fruites i verdures, així com aliments rics en hidrats de carboni. La fibra regula el trànsit intestinal i controla els nivells de colesterol.

5. Deixar la sal al saler. La sal provoca retenció de líquids, a més d’augmentar el risc d’hipertensió. Per no restar sabor als menjars, es pot substituir per api, espècies o herbes aromàtiques. També cal evitar els aliments precuinats i en conserva o enllaunats, pel seu alt contingut en sal.

6. Alerta amb els dolços! Els torrons, massapans, polvorons i bombons són tant temptadors com calòrics, i a més, són un dels menjars que més a la vista estan aquests dies. Per això, convé gaudir-ne sense excessos. Per aconseguir-ho, compartir-los amb els companys de taula és una bona fórmula. També cal intentar no repetir postres per evitar l’excés de sucre.

7. No aiguar la festa amb l’alcohol. Els vins, el xampany, les copes i els licors reguen els esdeveniments nadalencs, però abusar de l’alcohol pot provocar a curt termini la temuda ressaca, a més que suposa una ingesta de calories buides i inútils. Si s’intercala entre les preses una mica d’aigua amb gas, o llimona, pot evitar els mals de cap del dia posterior. Un altre truc és reservar el xampany i el cava per al moment del brindis.

8. Intentar beure almenys vuit tassons d’aigua al dia. És un hàbit molt beneficiós que s’ha de mantenir per Nadal, ja que l’aigua facilita el trànsit intestinal i hidrata l’organisme. També es poden ingerir infusions, sopes i sucs naturals, però evitar, en la mesura que sigui possible, els refrescos.

9. Vigilar la bàscula. No ens hem d’obsessionar ni pesar cada dia, però sí controlar el pes de manera periòdica. Un augment massa sobtat ha de servir de senyal d’alarma.

10. El millor regal és un podòmetre. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana practicar almenys 30 minuts diaris d’exercici físic. Per controlar el nombre de passos, és convenient fer servir un podòmetre, que pot ser un regal útil per demanar als Reis Mags o al Pare Noel.

Amb aquestes gelades, els vespres, a l’olivar, davant l’escalfapanxes, és tot un plaer torrar i menjar aglans dolços i castanyes calentetes. (FOTO: Joan Oliver).

Castanyes i aglans torrats.

Avui, el matí, m’he despertat amb ganes de menjar castanyes, o aglans dolços, ben calentets i torradets.
Amb l’arribada del fred, els castanyers, que abans venien castanyes a cada poble, surten a les fires i als mercadets tradicionals nadalencs per oferir els seus reconfortants, nutritius i saborosos productes, amb textures interessants i precioses, a punt per menjar-se.
Torrar castanyes, o aglans dolços, no té cap secret, només les han de fer un tall amb un ganivet perquè no rebentin i escampin el foc. Com diu la saviesa popular: “faràs un pet com un aglà”.

Els vespres, a l’olivar, davant l’escalfapanxes, al caliu de la cendra i d’algunes brases, és tot un plaer torrar i menjar aglans dolços i castanyes calentetes.
Si no teniu escalfapanxes es poden torrar també sobre una planxa, dins un forn o amb una paella especial foradada, que es pot trobar a qualsevol ferreteria, emprant llenya, carbó, gas butà, electricitat… tot remenant-les de tant en tant. Però jo penso que com millor queden i són més bons és sobre el caliu directe de la llenya.
Les castanyes són ideals per al trànsit intestinal, anèmia, estrès, depressió (les malalties de moda)… , entre moltes altres virtuts, igual que els aglans dolços, que tenen possibilitats gastronòmiques similars.
En qualsevol recepta les castanyes es poden substituir per aglans dolços, aquest fruit desgraciadament i pràcticament oblidat, que té un gran potencial gastronòmic, econòmic i mediambiental, avui quasi relegat a un paper secundari, triturat com a pinso pel bestiar.

La terra és una lliçó constant de paciència i gratificació, ensenyant-te a apreciar cada procés de creixement. (FOTO Joan Oliver).

Demà és Nadal.

Les campanyes de màrqueting desgraciadament solen jugar un paper important en com hauria de ser el “Nadal ideal (consumista)”: que teòricament ens ha de fer feliços, amb qui gaudir-lo, i com, el menjar generós, les begudes, els regals, l’arbre, les nadales, els torrons…
Però la realitat és que la nostra manera de ser i les nostres circumstàncies fan que ho visquéssim de formes molt diferents, igualment, o més, vàlides i perfectes.
Però reialment, hi ha cap denominador comú en les diferents formes de viure Nadal?
Creiem que sí: L’AMOR.
Tal com mencionà nombroses vegades al llarg de la seva vida, “Sempre és el moment apropiat per fer el que és correcte.” El Dr. Martin Luther King (15-01-1929 / 4-04-1968, assassinat) conegut activista a favor dels drets dels negres estatunidencs. Un dels principals líders del moviment afroamericà pels drets civils de la dècada del 1960, per la qual cosa va ser guardonat amb el Premi Nobel de la Pau del 1964.

Exageració consumista.

Està clar que no volem treure’t molt de temps, especialment dins aquestes màgiques dates, que teòricament són per estar amb els teus éssers estimats, o temps per estar sol/a (al cap i a la fi, ambdues opcions són una autocura, no creus?
Però no ens podem acomiadar, aquest diumenge, del sentiment popular, fonamentalment religiós (compartit o no compartit), d’aquestes tradicionals festes nadalenques, dins les que estem immersos aquests dies, fa molt de temps que s’ha dissolt entre el bullici i el consumisme, dades en les quals, desbordats per la inèrcia col·lectiva i per les nombroses campanyes comercials, oblidem quasi sempre la vertadera essència d’aquestes festes, reduint la seva celebració a un simple esdeveniment familiar o social, descuidant-nos, quasi sempre, dels més desfavorits.

Nadal és, o hauria de ser, temps de felicitat, de convivència, de trobada i d’amor, valors que juntament amb la igualtat, la justícia i la solidaritat haurien de preveure dins aquestes encisadores i familiars dates.

Pels més creients és temps de matines, amb el cant de la Sibil·la, és temps de betlems, de concursos de betlems i betlems vivents, de concursos de cant de nadales, de tallers de neules), de taules parades…
És temps de torrons, de tambor d’ametlla, de dolços i “amargos”, bombons i moltes llepolies, de festes, sopars i dinars, d’amics i familiars…
És temps de retrobaments familiars i també d’amics, no de consumisme exagerat, no de compres excessives i buides, no de gateres…
És temps d’atracament, d’afecte, de compartició, d’amor, de receptes especials, de reflexió, de solidaritat, i de lluitar per un món més just i habitable.

Hem aconseguit arrelar una branqueta de Ginkgo Biloba, dins sorra, com explicarem fa un parell de mesos. Fitxeu-vos quines arrels més saludables. (FOTO: Joan Oliver).

Molts d’anys!

I així com l’hem vist començar què el vegem acabar, com deia la meva estimada padrineta Jerònima.

Bones Festes de Nadal a tots, amb Salut, Pau, Amor, Èxits i fora Pors i molta, molta Felicitat, i molts d’anys per a gaudir-ho!

I, per descomptat, seguiu llegint habitualment el nostre estimat FORA VILA, amb el que intentem aportar cada dia, cada setmana, cada any, el nostre petit granet de sorra cap a un món millor, molt més just, més verd, més sostenible, més lliure, més solidari i sense tanta contaminació, pors, ni misèria…
Consumiu productes ecològics locals, o de quilòmetre zero!

L’ego diu: “Una vegada que tot encaixi al seu lloc, trobaré la pau.”
L’esperit diu: “Troba la pau i llavors tot encaixarà al seu lloc,”
(Gregg Braden)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt