Ara llegint
Margot Moles Piña, la gran desconeguda

Margot Moles Piña, la gran desconeguda

Podem presumir, i molt, d’esport a les Illes, no basta encapçalar els equips de futbol, bàsquet, voleibol, futbol sala, natació i vela, entre d’altres, o els mítics esportistes com Rafel Nadal o Guillem Timoner, hi ha hagut prop d’un centenar de campions del món en diferents modalitats i categories, també un important llistat d’olímpics que fa que les Illes Balears sigui la comunitat amb més campions per metre quadrat de tot el territori espanyol, així, no és rar trobar a la capital de la nostra comunitat un museu destinat a l’esport, gestionat pel Consell de Mallorca, a on trobo que hi manca Margot Moles.

Qui era Margot Moles Piña?

Neix a Terrassa el 12 d’octubre de 1910, filla de Pedro Moles Ormella (1878 – 1941) mestre, llicenciat en Filosofia i Lletres, considerat uns dels pioners de la renovació pedagògica a Catalunya, i de Maria Carolina Piña de Rubies (1880 – 1965).
La relació amb les Illes la té amb el seu padrí, Jaume Piña Segura, important empresari que surt de Mallorca a viure a Catalunya, i des de terres catalanes cap a la conquesta de les Amèriques, fixant el centre operatiu dels seus negocis a la localitat de Matanzas (Cuba).


Va abonar una gran fortuna a l’Estat Espanyol, a favor de guanyar la guerra del 98 contra els nord-americans, el govern espanyol el recompensà atorgant-li el distintiu de“Caballero de la Órden de Carlos III condecorado con la Cruz del Mérito Militar”, mentre que a Mallorca la majoria de xuetes seguien rebutjats per la societat, quina paradoxa!


Margot és de les primeres dones que romp amb els estereotips dels esports fins ara, exclusius dels homes, participant en diferents modalitats; destacà a l’esquí participant en les olimpíades d’hivern a Garmish-Partenkirschen (1936) convertint-se en la primera dona olímpica espanyola. També va ser Campiona d’Espanya d’esquí femení. L’any 1931 és proclamà Campiona de Castella a la modalitat de 100 metres braça.


La polifacètica Margot no deixa de sorprendre destacant a Hoquei com a Campiona d’Espanya, amb l’Atlètic de Madrid, els anys 1934, 1935 i 1936, arribant a ser internacional amb l’equip d’Espanya els anys 1934 i 1935.
Tal vegada l’esport on va participar més va ser l’atletisme, destacant el domini de diferents especialitats: Campiona d’Espanya de llançament de disc 1931 i 1932, i aquest mateix any de pes. Campiona de Castella de salt d’altura, de llançament de martell, de llançament de javelina, i de salt de longitud. Internacional als Jocs Mundials Universitaris a Turing l’any 1933. Plusmarquista mundial de llançament de martell marca que va obtenir a Madrid l’any 1932, Plusmarquista de llançament de disc, marca que va obtenir a Lisboa l’any 1934. Medalla de bronze en llançament de disc en l’olimpíada obrera d’Amberes l’any 1937.


La seva continuïtat depredadora de competició constant, quedà truncada acabada la guerra civil, a on el govern feixista anul·la i rebutjà tot el seu historial esportiu, així com afusellà al seu marit, Manuel Pina Picazo, el 17 de gener de 1942, per republicà.
I a pesar de tenir l’oportunitat de sortir cap a l’exili, Margot va voler viure a Madrid acompanyada del seu nadó, fins a la seva mort, l’any 1987.


Fa poc temps el ple de la Junta Municipal del districte de Vicálvaro (Madrid), el 16 de juliol de 2018, aprovà la denominació del Centre Esportiu Municipal de 82.000 metres quadrats, amb pista d’atletisme, camps de futbol i piscina coberta, entre altres instal·lacions, amb el nom de: MARGOT MOLES PIÑA, gràcies al programa de la recuperació de la memòria històrica que va dur a terme la batllessa de Madrid Manuela Carmena, durant el seu mandat (2015-2019).


Crec que gens de Jaume Piña Segura i l’esperit esportiu i lluitador de na Margot, s’ha heretat a la saga dels Pinyes a Mallorca, en seguir el camí de la saludable pràctica esportiva.

A continuació alguns exemples: Paula PinyaLlinàs, jugadora de 2a divisió nacional a Vòlei; Quelxa Pinya Llinàs, jugador de 2a divisió a Vòlei; Jaume Pinya Llinàs, jugador de R.C. Mallorca a categories bases; Hanna i Ona Pinya Visanyes, campiones de Balears de vòlei; Manuel AntonioPinya Reinés, jugador de l’ACB i primera divisió B de Bàsquet amb els equips Puleva Granada, Ferrys Llíria, Santa Coloma, Bàsquet Manresa, CB Ciudad de Huelva, Melilla bàsquet; Antonio Pinya Fernández, àrbitre internacional de futbol sala durant els anys 1985 – 1993; Manuel Pinya Forteza, campió del món i d’Europa en natació màsters; Miquel Pinya Forteza, president del col•legi d’àrbitres els anys 50; Jordi Pinya Fernández, campió de Balears per equips participant en marxa atlètica; Samuel PinyaFernández, campió de Balears de 400 m tanques; Salvador PinyaFernández, campió de Balears de triple salt; Victor Pinya Muñoz, Campió de Mallorca de llançament de pilota sub 10 i sub 12; Marina Pinya Muñoz, campiona de Balears de llançament de disc i pes; Antoni Pinya Florit, Campió del món màsters en 100 m, Campió d’Europa en 100 m i 110 m tanques, subcampió d’Europa de 60 m llisos 60 tanques, 110 m i 100 m tanques, 63 títols de campió de Balears, 47 pòdiums nacionals en disc, pes, martell, martell pesat, 100 i 110 metres tanques, 100 m llisos, 60 m llisos, 60 m tanques i 7 records d’Espanya a la categoria màsters.

Ens sentim molt orgullosos de la teva herència, repadrina MARGOT!!!!!!!!

PEU DE FOTO PORTADA:

Lucinda Moles, Aurora Villa, Manuel Robles, Margot Moles (segona per la dreta)i Aurora Eguiluz, en el Campionat d’Espanya d’Atletisme, l’any 1932.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt