Ara llegint
Sa Pobla, un poble creient i participatiu en la Setmana Santa

Sa Pobla, un poble creient i participatiu en la Setmana Santa

Després de dos anys de confinament, a causa de la pandèmia de la Covid, aquesta Setmana Santa, tornaran a desfilar pels carrers del poble, les nou confraries i els catorze passos, a més d’altres components participants en les distintes desfilades processionals dels dies de passió i mort de Jesús, i de la Pasqua de Resurrecció.

Un dels aspectes que més simbolitzen la Setmana Santa Cristiana al nostre país, són sens dubte, les processons del Dijous i Divendres Sant que desfilen pels pobles i ciutats de la geografia hispana, escenificant la passió, mort i resurrecció de Jesús. Unes processons quins orígens les situen a mitjan segle XV. A Mallorca aquestes desfilades tenen el seu origen en la processó del Sant Crist de la Sang, figura per la qual els palmesans professen una gran devoció.

Sobre les processons de Setmana Santa a sa Pobla, sense esmentar l’origen d’aquestes, el cronista oficial de la vila Alexandre Ballester, en el seu pregó de Setmana Santa pronunciat l’any 2010, va dir que “Antigament a sa Pobla, com a la resta de l’illa, les processons de Setmana Santa eren d’una tristesa fosca. El Crist, de vegades un penitent que portava una creu sobre l’espatlla i arrossegava cadenes, era escortat per un grup de soldats romans vestits amb més bona voluntat que encert. Les banderes amb els símbols de la passió; claus, martells i escales pintades sobre una tela de color esmorteït. Hi assistien dues fileres de fidels, sense caputxa, amb els ciris encesos, destrals de forma prismàtica i de quatre metxes. Tot el clergue local, amb les autoritats civils i militars. A les viles més grans, com sa Pobla, la banda de música tancava la processó. “

Els passos de les processons ben engalanats. (Foto: Joan Payeras)

A un reportatge publicat a la revista local Sa Plaça la Setmana Santa de 1988, es podia llegir que “Uns cinc-cents penitents, integrants de sis confraries, 6 sumptuosos passos i una banda de cornetes i tambors, participen en les processons del Dijous i Divendres Sant, proporcionant a les mateixes la nota de brillantor i solemnitat pròpies d’aquests actes que ja gaudeixen d’autèntica tradició en molts pobles de Mallorca. A sa Pobla, queden enrere aquelles desarticulades desfilades processionals d’antany, per entrar, allà a principis dels anys cinquanta en una època de bellesa i sumptuosa esplendor, amb l’aparició de les primeres confraries de penitents … “

Fa set anys (Setmana Santa de 2015) un reportatge publicat en el Diario de Mallorca, signat pel que subscriu, recordava que les dues confraries més antigues de sa Pobla eren les de l’Oració de l’Hort de Getsemaní i la de Sant Antoni Abat, gestades totes dues el 1949. I es comentava que la fundació de dues confraries alhora “no deixava de ser curiosa i estranya coincidència, tenint en compte que les dues iniciatives partien de persones pertanyents a diferents àmbits socials, diferents en el que eren les seves tasques professionals o ocupacions laborals.” Aquell any 1950, però, només va desfilar la confraria de l’Oració de l’Hort, per fer-ho, a l’any següent la de Sant Antoni.

A les esmentades dues primeres confraries, aviat es van sumar altres, fundades per persones de diferents sentiments cristians. Així, l’any 1953, participava en les processons la confraria de Sant Tomàs d’Aquino, fundada per un grup d’estudiants i exestudiants de batxiller del col·legi del mateix nom, conegut popularment com s’Institut. L’any 1958 va ser fundada la confraria de Nostra Senyora de Lluc. I el 1959 la del Bon Jesús.

Fins deu anys més tard, 1969, no va sortir una altra nova confraria. Aquesta va ser la de Sant Isidre Llaurador. Per iniciativa d’un grup de persones poblers i pobleres, altruistes i generosos donants de sang, l’any 1995 es va fundar la confraria de Donants de Sang. No podia faltar en les processons de Setmana Santa de sa Pobla la presència d’una confraria que honrés a la patrona de la vila, i així, el 1996 va ser fundada la de Santa Margalida. La de Sant Pere Apòstol, fundada l’any 2004 completa el nombre de les nou confraries participants en les desfilades processionals de Setmana Santa a sa Pobla, que sumen un total aproximat de 1.240 penitents.

La devoció poblera amb la Setmana Santa. (Foto: Joan Payeras)

Catorze Passos.

Sense que desfilin per un ordre cronològic de les seqüències representatives dels passatges de la passió, mort i resurrecció de Jesús, enalteixen les desfilades processionals un total de catorze passos, pertanyents a les diferents confraries: La de l’Oració de l’Hort, desfila amb els passos ‘Jesús pregant a l’Hort’ i ‘La Verge Dolorosa’. Obre la desfilada dels seus 120 penitents un valuós estendard brodat en or amb la imatge de Jesús a Getsemaní. La de Sant Antoni, posseeix els passos ‘la Pietat’ i ‘La Verònica’ i compta amb 150 confrares. Des de l’any 1960, desfila amb la seva pròpia banda de cornetes i tambors. La de Sant Tomàs, compta amb els passos ‘La Flagel·lació’, ‘Pilat’ i ‘Jesús carregant amb la creu’, l’únic pas de les processons portat a coll per portadors. Compta amb uns 300 penitents i una trentena de nens i nenes en la seva secció infantil. La del Bon Jesús, compta amb 140 confrares i desfila amb els passos ‘Jesús del Silenci’ i ‘Crist a l’Agonia’ La de la Mare de Déu de Lluc, desfila amb els passos de ‘s’Entrada a Jerusalem’ i ‘La Mare de Déu Dolorosa ‘i compta amb 275 confrares. La de Sant Isidre, posseeix el pas ‘La besada de Judes’ i compta amb 60 confrares. La de Donats de Sang, posseeix el pas de “l’Alçada de la Creu”, i compta amb 70 penitents. La de Santa Margalida, compta amb 81 penitents i desfila amb el pas ‘Jesús perfumat Abans d’entrar al sepulcre’. La confraria de Sant Pere, amb 16 penitents i dues tabalers, no disposa de cap pas.

Suprimida fa uns anys la processó que se celebrava la tarda de Diumenge de Rams, coneguda com la “dels Dotze Sermons”, actualment, a més de les del Dijous i Divendres Sants, se celebren les processons del Diumenge de Rams a la Plaça Metge Duet; la del Silenci, únicament amb la desfilada dels passos, el Dimarts Sant; i la de l’encontre, el matí del Diumenge de Pasqua.

Processó de l’encontre. (Foto: Joan Payeras)

Banda sonora


La banda sonora a les processons del Dijous i Divendres Sant, va a càrrec de la banda de cornetes i tambors de la confraria de Sant Antoni, dels vuit tabalers de la de Sant Tomàs d’Aquino i de la Banda de Música de sa Pobla, composta per uns 30 músics, que tanca la desfilada processional davant de la comitiva d’autoritats civils i religioses, oferint el següent repertori: Sentiment, José L. PeiroÇreig; Crist del Perdó (José Gómez Vila); Matermea (Ricardo Dorado); Saeta (arranjament de Guillermo F.), i Sants Llocs (Ricardo Dorado). Unes notes musicals que posen el colofó ​​a unes processons que són seguides per centenars de persones des de tots dos costats dels carrers que acullen el seu llarg recorregut.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt