Ara llegint
Saps com es calcula cada any la data de Pasqua?

Saps com es calcula cada any la data de Pasqua?

Tots sabem que el dia de Nadal es celebra sempre el dia 25 de desembre; tots sabem que el dia de Tots Sants, es celebra sempre el dia 1 de novembre; tots sabem que la Assumpció de la Mare de Déu, la celebram el dia 15 d’agost…

Idò moltes persones es demanen per què el dia de la Pasqua, i en conseqüència tota la Setmana Santa, no es celebra també el mateix dia cada any.

Juan A. Darder, president de la Confraria del Sant Sudari de Sóller explica que el motiu d’aquest fet, es remunta a l’any 325, any que va tenir el Primer Concili de Nicea, on després de debats i discussions per asignar un dia concret per a celebrar la Pasqua, es va decidir fonamentar-se en els fets històrics de la ressurrecció de Crist, que es va produir un Diumenge de pleniluni, del més de Nisàn (el calendari hebreu es regia per mesos lunars i el mes de Nisàn s’iniciava el dia del equinocci de primavera, és a dir, el 22 de l’actual mes de març).

Evidentment el calendari romà (igual que l’actual) no és lunar, sinó solar, per això hi havia una discoerdança a l’hora de datar el dia de la ressurrecció de Crist a dins el calendari solar vigent, però sabent que Jesús va ressuscitar un diumenge de lluna plena despres de l’equinocci de primavera, es va establir que sempre es celebraria la Pasqua el primer diumenge, inmediatament després de la primera lluna plena, passat l’equinocci de primavera.

Equinocci

L’equinocci de primavera és quan la lluna, provinent del sud terraqui, es posa just en línia amb l’equador de la terra. L’esmentat primer diumenge després del primer pleniluni del equinocci de primavera, sempre estarà comprès (degut al cicle lunar) entre el dia 23 de març i el 25 d’abril.

Per altra banda, la Pasqua ja era una festa que celebraven els jueus per commemorar la fugida i alliberació del poble d’Israel dels seus opresors egipcis.

Precisament la passió, mort i ressurrecció de Jesús va coincidir amb els dies d’aquestes celebracions jueves. D’aquí que els cristians mantenguessin la paraula Pasqua, però ara amb el sentit cristià de celebrar la ressurrecció de Crist, continua explicant Darder.

En certa forma podem dir que la Pasqua vincula l’Antic i el Nou Testament.

És obvi dir que totes les celebracions que estan relacionades amb la Pasqua, en quant a una relació de temps, també canviaran de data, segons el dia que es celebri la Pasqua (dimecres de cendra, resta de la Setmana Santa, etcètera).

Per tot això, el dia de la Pasqua sempre ha de caure entre el 23 de març i el 25 d’abril. La Pasqua recent més matinera va ser la de l’any 2008, que va caure precisament el dia 23 de març, mentre que la Pasqua més tardana es produirà l’any 2038, que caurà precisament el dia 25 d’abril.

Enguany la Pasqua serà aquest diumenge, dia 31 de març. La primavera va arrancar el dia 20 de març i la primera lluna plena d’aquesta estació ha estat aquest dilluns, dia 25.

Foto: Bisbat de Mallorca

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt