Ara llegint
Agricultura preveu abocar 65 milions en el pla de reactivació econòmica

Agricultura preveu abocar 65 milions en el pla de reactivació econòmica

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació preveu actuacions i mesures per valor de 65.100.000 d’euros dins el pla de reactivació econòmica. Es tracta de mesures d’actuació per als pròxims anys basades en projectes estratègics per a la viabilitat i el futur del sector agrari, pesquer i agroalimentari de les Balears. L’objectiu és que d’aquesta crisi en surtin enfortits, amb relleu generacional, capacitat per generar rendes dignes i respondre als reptes de la societat de les Illes. La innovació, digitalització, promoció i comercialització en sectors com els de la llet, el vi, l’oví, l’oli o la pesca, entre d’altres, són eixos bàsics per aconseguir també un consum lligat a la proximitat. La reactivació econòmica del sector primari passa també per impulsar la transició ecològica, en coherència amb les estratègies europees ‘De la Granja a la Taula’ i de ‘Biodiversitat Europa 2030’.

Les mesures previstes a llarg termini, per una banda, són el pla de replantació i reconversió varietal de fruita seca i dolça, que preveu la inversió de 6.000.000 d’euros els pròxims tres anys. Aquest projecte preveu replantar 500.000 arbres de varietats adaptades a les Illes amb un suport tècnic per tal de millorar les produccions, així com la posada en marxa d’una plataforma logística i de comercialització del sector dels fruits secs.

D’altra banda, està previst posar en marxa projectes estratègics per estructurar sectors prioritaris per a l’agricultura i la ramaderia de les Balears o per introduir processos d’innovació en la transformació i elaboració de nous productes. S’hi preveuen 1.600.000 euros per a la creació d’una plataforma conjunta per a la comercialització del sector hortofructícola; un projecte pilot per a la millora del maneig i la qualitat de l’oví; per a la innovació en productes derivats de la garrofera i també en sectors com el vi; o un projecte de recerca aplicada a la regeneració i la fertilitat dels sòls, entre altres projectes que es considerin necessaris com el del porc negre o l’avicultura.

Es preveu també 1.000.000 d’euros per al pla d’integració cooperativa agroalimentària, amb l’objectiu de concentrar l’oferta i ampliar la capacitat econòmica i comercial de les 29 cooperatives de les Balears. Pel que fa a la pesca, es preveuen almanco 16.500.000 d’euros en els pròxims anys per enfortir la capacitat de comercialització, industrialització i diversificació (Programa Operatiu de Pesca), i la posada en marxa i desenvolupament d’un Grup d’Acció Local Pesquer a Mallorca.

També es preveu l’impuls del regadiu sobre la base de fonts no convencionals d’aigua, especialment l’ús d’aigües regenerades, per valor de 40.000.000 d’euros, que ha de ser negociat entre el ministeri de Transició Ecològica i el d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

A llarg termini es preveu també una estratègia de comerç i consum del producte local, i també mesures enfocades cap a mercats nacionals, europeus i exteriors. El pla de reactivació econòmica per als pròxims anys no pot deixar de banda la negociació del reconeixement de la insularitat dins la futura PAC pel període 2021-2027, que ha de permetre la compensació dels sobrecosts que arrossega any rere any el sector agrari i ramader de les Balears. El sector agrari, just set setmanes abans de l’esclat de la crisi sanitària, va protagonitzar, també a les Balears, mobilitzacions per denunciar la situació insostenible del camp i la manca de transparència en la cadena alimentària sota el lema ‘Pagesos i Ramaders als límit’.

A curt termini, mesures per valor de 8,6 milions d’euros

Pel que fa al 2020, estan en marxa altres mesures com el pla de xoc per al sector primari davant la crisi de la COVID-19, i altres línies de promoció i compra pública d’aliments. En total, sumen 8.595.180,83 euros. Es tracta, d’una banda, del pla de xoc, que suma 5.250.000 euros i ja té obert el període per acollir-se a les línies d’ajuda previstes (crèdits ISBA adaptats a les empreses del sector primari, ‘paquet lacti’, ajudes per al sector ramader, línies de pesca i ampliació de les pòlisses d’assegurances agràries). A la vegada s’han incorporat 11 professionals al FOGAIBA per agilitzar la tramitació de les ajudes. En total, durant les setmanes de l’Estat d’Alarma, s’han abonat més de 16 milions d’euros en ajudes a tot el sector.

La conselleria també ha gestionat les mesures de suport extraordinàries per mor de la COVID-19 habilitades tant des del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació com des de la Comissió Europea, per un valor total d’1.552.180,83 euros en ajudes al sector oví i caprí, a les aturades temporals de pesca, a l’emmagatzematge de formatge i al sector del vi, entre d’altres. A aquestes s’han de sumar els fons prevists per al sector de la flor tallada i la planta ornamental.

També estan en marxa les ajudes de comercialització i venda a domicili i la de promoció de producte local en el mercat interior, que sumen 855.000 euros en total, així com la campanya de promoció del producte local per a tots els subsectors. Agricultura sumarà també 600.000 euros al programa de compra pública d’excedent de producte local per a les entitats socials, que se sumen als 250.000 euros que ja hi ha en execució. Finalment, la conselleria segueix prenent nota de les fluctuacions dels preus en origen i venda al consumidor amb l’Observatori de Preus, així com en l’estímul del comerç agroalimentari digital a les Illes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt