Ara llegint
Banyalbufar perd els seus hivernacles i la collita de malvasia

Banyalbufar perd els seus hivernacles i la collita de malvasia

Les fortes tempestes amb vent i calabruix que dissabte varen arrasar una part de l’illa de Mallorca varen ser especialment virulentes i danyoses per a la SAT Agromallorca i la Cooperativa Malvasia de Banyalbufar.

A la primera, entre les 10:30 i les 11:30 hores de dissabte passat, la inclemència climàtica va assolar les instal·lacions a la finca sa Vinyota d’Inca. Són tants els danys que es fa molt difícil quantificar-los, segons han explicat des d’aquesta entitat.

La destrossa més visible és la caiguda dels 20.000 metres d’hivernacles que protegien 200.000 quilograms de cogombres a punt de ser recollits, de fet, part d’ells s’havien de servir des de diumenge i al llarg de tota la setmana a una coneguda cadena alimentària que és un dels principals clients de la cooperativa. Aviat es podrà saber quines són les pèrdues per a no poder servir els cogombres, però a aquesta xifra se li haurà d’afegir retirar el material esfondrat i el cost de tornar-lo aixecar de bell nou.

Fora dels hivernacles, varen patir la tempesta les pruneres, els cítrics i els caquis madurant per a la propera collita. En paraules d’Isabel Vicens, presidenta d’Agromallorca, “les pèrdues van més enllà de la producció totalment tudada, afecten també a la qualitat del producte que ha quedat, és difícil saber què i com podrem comercialitzar. Per sort, tot han estat danys materials i ningú no s’ha fet mal”.

Els consellers de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; i d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, han visitat avui dematí les zones més afectades pel temporal. En la visita, el Servei de Gestió Forestal ha informat que una primera estimació indica que la zona més afectada abraçaria unes 580 hectàrees. Amb tot, es preveu que una segona estimació per via aèria oferirà un càlcul més precís.
Mir i Castro han fet la visita acompanyats del batles dels tres municipis on es troba l’àrea més afectada (Banyalbufar, Esporles i Valldemossa) i ja els han avançat que demanaran en el proper Consell de Govern, dilluns vinent, que la Comunitat autònoma insti a l’Estat que declari l’àrea Zona greument afectada per fenòmens meteorològics adversos.

El conseller de Medi Ambient i Territori, a més, s’ha compromès a reunir-se amb els tres batles en els propers dies per tal de fer un seguiment de l’afectació a la zona forestal. En aquest sentit, ha assegurat que reclamarà ajudes específiques per a poder actuar a la zona. Abans, però, el Servei de Gestió Forestal haurà de redactar un Pla d’actuació per a la zona.

Mir ha destacat la gran tasca de l’operatiu d’emergència i ha volgut posar en valor, especialment, la rapidesa amb la qual s’han retirat els arbres caiguts sobre les carreteres. Aquest dilluns, un cap de capatassos i sis brigadistes de l’Institut Balear de Natura (IBANAT) segueixen fent feina a la zona. Al llarg del cap de setmana, hi han fet feina una trentena d’efectius incloent brigadistes, Agents de Medi Ambient, tècnics i conductors.

Des d’Agromallorca han explicat que “és evident que tot el personal que teníem a sa Vinyota ara no serà necessari, però com que som una empresa gran, hem recol·locat tothom a altres indrets, a l’espera de veure què farem amb l’explotació devastada, ara mateix no sabem si reconstruirem a o no, és massa prest per a prendre aquest tipus de decisions”.

Banyalbufar va ser, sens dubte, la localitat més afectada pel cap de fibló dissabte passat. Els danys al poble són quantiosos i no ho són menys a fora vila. Pau Bujosa, president de la Cooperativa Malvasia de Banyalbufar, ha declarat que la producció de malvasia d’enguany, a punt de la verema, s’ha perdut en tota la seva totalitat. La vinya sembla que ha estat arrabassada i els raïms escampats.

La cooperativa de Banyalbufar la formen actualment quatre socis i està dedicada íntegrament a la producció de vi de malvasia, amb la seva marca estrella Cornet. El característic cultiu en bancals, salvant l’orografia de la zona, determina que la seva producció sigui reduïda, per tant, un fenomen atmosfèric tan virulent com el de dissabte, ha destruït la collita del 2020.

També el Ferrocarril de Sóller s’ha vist obligat a suspendre el transport de tren entre Sóller i Palma per la caiguda de pins en un tram d’un quilòmetre i mig de la seva via propera a l’hospital Joan March, Caubet, del terme de Bunyola, on també hi va travessar el cap de fibló.

La majoria dels arbres tombats són pins i molts d’ells tenien uns 120 anys d’edat, tants com el Tren de Sóller.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt