Ara llegint
Cooperatives agro-alimentàries Illes Balears demana la constitució de la Mesa Sectorial de Fruits Secs

Cooperatives agro-alimentàries Illes Balears demana la constitució de la Mesa Sectorial de Fruits Secs

Foto J. Serra

Cooperatives agro-alimentàries Illes Balears vol mostrar la seva màxima preocupació pels múltiples problemes que afecten a la nostra comunitat el sector fruits secs i, més concretament, l’ametlla.

Malauradament, des de 2015 no s’ha assolit la xifra de 1.500 tones d’ametlla en gra recollides a les Illes Balears, en el mateix sentit, la superfície dedicada al conreu de l’ametller també s’ha reduït. Les causes, diverses, s’ha d’atribuir en primer cas al mal que va fer la Xylellafastidiosaals ametllerars de les Illes, a la sequera i a l’elevada mortalitat dels arbres en cultiu de secà.

A tota aquesta problemàtica, el 2020 li hem d’afegir la incidència directa i indirecte de la pandèmia en el sector que ha provocat una important davallada de vendes motivada, sobretot, pel tancament del canal HORECA a conseqüència de l’estat d’alarma.  Aquest fet ha dut a un increment dels estocs de les cooperatives amb industries trencadores i rapeladores, atès que el sector industrial de les illes, molt vinculat al canal HORECA, no ha consumit el producte previst: gelateries, pastisseries, restaurants, etc.

Caiguda de la cotització de l’ametlla

Conseqüentment,s’ha produït una important caiguda de les cotitzacions de l’ametlla en els darreres mesos a les  diferents llotges nacionals. El mes de gener l’ametlla es cotitzava en la Llotja de Reus a 5,30 €/Kg gra front els 3,40 €/Kg de la segona setmana de juny. Per si això no bastes, es preveu una forta alçada d’importacions d’ametlla americana, ja que segons les previsions d’Almond Board, entitat que gestiona la producció i comercialització de l’ametlla californiana, es preveu una producció rècord de1.361 milions de tones d’ametlla, el que suposa un 17,6% respecte a 2019,per la qual cosa ha augmentat la pressió de les importadores d’ametlla americana a la Unió Europea.

Anualment, la Mesa Nacional de Frutos Secos, formada per Cooperativas agro-alimentarias de España, COAG, UPA, AEOFRUSE i ASAJA, fa una estimació de la producció de la campanya de l’ametlla, tot just abans d’iniciar-se. Segons aquesta previsió, enguany es recolliran 1002 tones en una superfíciede 12.217 has. Les dades són molt semblants a l’any 2019: 1.000 tn, molt baixes es miri per on es miri i preocupants si veiem la relació des de 2010 fins 2020. Mereixen especial atenció les dades del darrer lustre 2015-2010.


Dades Mesa Nacional de Frutos Secos

Si relacionem aquestes xifres amb la superfície productiva, les dades resultants no deixen de ser alarmants. Si el 2019 i el 2020 estam a menys de la meitat de la producció de les campanyes 2012 i 2013, pel que fa a les hectàrees dedicades a l’ametlla, any rere any la superfície minva, en pocs anys hem passat de tenir 21.109 hectàrees dedicades a l’ametla, a les 12.217 de la present temporada, gairebé un 50% menys.

Aquestes dades negatives són transcendentals per la rellevància de l’activitat agrària d’aquest sector a les Illes Balears, tant per l’impacte mediambiental del cultiu, com per el seu impacte positiu en el desenvolupament rural de la nostra regió, des del punt de vista social i econòmic. Cenyint-nos en la part econòmica, a Cooperatives agro-alimentàries Illes Balearsens preocupen especialment perquè les cooperatives de les Illes representen més del 50% del volum de comercialització d’ametlla a nivell autonòmic (exactament el 53,49%)  i el 97,4% si ho circumscrivim a l’illa de Mallorca

Consideració a la problemàtica global

Més enllà de les xifres i les dades, a Cooperatives agro-alimentàries Illes Balears, consideren que s’ha de prendre en consideració la problemàtica global que afecte al cultiu d’ametlles a les Illes per tot el que suposa. És part integrant de l’ecosistema, de l’espai natural i del paisatge mediterrani que contribueix de forma molt positiva al manteniment de la biodiversitat, es tracta d’un cultiu que s’adapta bé a sòls pobres i poc desenvolupats, i a llocs amb pendents elevades i zones amb alt risc de gelades, essent en aquestes l’única alternativa productiva, així mateix, és un cultiu eficaç en la lluita contra l’erosió, la desertització i la millora del paisatge i un aliat en la lluita contra els incendis forestals ja que actua com a tallafocs. Part damunt tot, arbre i fruit són trets identificatius de les Illes Balears i part del nostre patrimoni mediambiental i culinari, les ametles de les Illes tenen unes propietats, una qualitat i unes possibilitats gastronòmiques que els fan úniques i singulars.

Per tot això, Cooperatives agro-alimentàries Illes Balearsha reiterat la demanda a la senyora Mae de la Concha, consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears, de la constitució d’una Mesa Sectorial Autonòmica que avaluï l’estat de la situació i articuli les mesures necessàries per a fer front a aquesta crisi que afecte un dels sectors mésrepresentatius i amenaçats de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt