Ara llegint
El Govern destinarà 2’8 milions d’euros en ajuts al sector lacti

El Govern destinarà 2’8 milions d’euros en ajuts al sector lacti

El Govern destinarà 2'8 milions d'euros en ajuts al sector lacti

El Consell de Govern, a proposta de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha aprovat iniciar l’expedient de despesa per convocar els ajuts per mantenir el sector lacti de les Balears davant la crisi agreujada per la guerra d’Ucraïna corresponent a l’any 2023. En aquesta convocatòria es preveuen establir dues línies d’ajuts, una d’específica per a l’illa de Menorca i una altra per a la resta d’illes de la comunitat autònoma.

L’objectiu d’aquestes línies d’ajut és contribuir a alleujar la càrrega dels costs de producció en el sector ramader de llet per tal de contenir, de manera indirecta, la pujada dels preus al consumidor final. La guerra d’Ucraïna ha agreujat la tensió dels mercats energètics i de matèries primeres, en un moment en què es començava a veure el final de la COVID-19, que ja va impactar de ple en el sector agrari i ramader illenc.

Pel que fa a la convocatòria específica per a Menorca, s’ha signat un conveni de col·laboració entre el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el Consell Insular de l’illa per determinar el cofinançament d’aquest ajut, atès que el volum més gran d’explotacions de boví de llet es concentra en aquesta illa. D’aquesta manera, i amb la finalitat de pal·liar la crisi en aquest sector, el FOGAIBA aportarà 1,3 milions d’euros i el Consell Insular de Menorca 1 milió d’euros.

L’altra convocatòria, la dels ajuts destinats a la resta de sector lleter de les Illes Balears, tindrà un import de 500.000 euros.

El sector lleter té la consideració de sector estratègic a les Illes Balears, per raons econòmiques, socials i ambientals. La producció agrària i ramadera és essencial i se n’ha de garantir el manteniment sota qualsevol circumstància. La seva viabilitat garanteix a la població un accés a fonts segures i suficients d’aliments a preus assequibles.

El sector lacti, en xifres

La cadena de valor del sector lleter de les Balears està formada per 162 explotacions de llet o mixtes, dues indústries làcties, 40 formatgeries artesanals, 13 formatgeries industrials i 34 maduradors d’un dels productes alimentaris més reconeguts i valorats de les Illes Balears, com és el formatge DO Mahón-Menorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt