Ara llegint
Objectiu: acabar amb els robatoris de garroves

Objectiu: acabar amb els robatoris de garroves

Arran dels darrers robatoris de garrova produïts durant les darreeres setmanes a diferents finques de Mallorca i denunciats per les cooperatives agroalimentàries, la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Delegació de Govern i la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) s’han coordinat per elaborar un procediment que reculli tota la informació sobre l’origen de la garrova que es comercialitza i impedir-ne així la venda de les partides que s’han sostret.

Segons aquest procediment, qualsevol venda de garrova a una cooperativa, emmagatzemador o a qualsevol altre operador econòmic haurà d’estar acompanyada d’una fitxa firmada pel titular de la finca autoritzant l’operació i per qui realitzi la venda. La fitxa haurà d’emplenar-se amb informació sobre la finca d’origen i la seva titularitat entre d’altres dades, que seran obligatòries perquè el producte es pugui comercialitzar. A més, totes les parts implicades en les operacions de venda disposaran de còpies d’aquesta fitxa i l’hauran de demanar en tots els casos.

D’altra banda, l’equip ROCA (Robatoris en el Camp) de la Guàrdia Civil podrà inspeccionar els magatzems i locals de cooperatives i demanar els comprovants de les compres, i davant qualsevol amenaça o sospita de robatori, els agents podran sol·licitar aquests documents.

Aquest procediment col·laboratiu de control sobre la informació de venda ja s’està utilitzant des de fa uns dies per part d’algunes cooperatives, i des de la conselleria s’ha demanat que es generalitzi a tots els operadors involucrats des d’avui mateix, amb l’objectiu de tancar les possibilitats de venda de tota aquella garrova que no procedeixi d’un origen conegut. A més, la Guàrdia Civil incrementarà en nombre les inspeccions que ja realitzava al camp.

La carta amb l’explicació de tot el procediment ha estat enviada per la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, juntament amb el model de la fitxa a emplenar, a totes les cooperatives de productors i a la FELIB, perquè la faci arribar a tots els municipis de les Balears. Aquests, per la seva banda, s’han compromès a enviar la policia local dels pobles a inspeccionar les finques més enllà dels nuclis urbans.

Els robatoris d’aquest fruit s’havien produït també en les darreres campanyes, però enguany la garrova ha passat a ser un producte molt cotitzat en el mercat agrícola degut a la pujada de preu del seu fruit, el garroví, que s’utilitza en l’elaboració de molts productes. La preocupació de les cooperatives per l’augment dels robatoris va ser traslladada a la conselleria, que es va posar en contacte des del primer moment amb la Delegació de Govern i la FELIB per articular aquest procediment.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt