Ara llegint
Educació, sostenibilitat i divulgació del patrimoni

Educació, sostenibilitat i divulgació del patrimoni

L’Ajuntament de Costitx ha apostat per aconseguir més places escolars per fer front a l’increment poblacional, pel manteniment de la ruta arqueològica i per potenciar l’estalvi energètic


Aquesta legislatura a Costitx s’han impulsat diferents accions pel foment de l’educació i la cultura, per renovar les infraestructures municipals i per fer de Costitx un municipi sostenible, tal i com expliquen des del Consistori. A nivell d’infraestructures, s’han dut a terme les obres d’ampliació i de noves infraestructures del poliesportiu Es Colomer, que ara compta amb una pista multiesportiva, dues noves pistes de pàdel (una d’elles coberta), amb nou enllumenat i un skatepark, i la construcció de la nova escoleta municipal, que disposarà de trenta places, “les quals serviran per fer front a l’increment poblacional que ha experimentat el municipi”. Per aconseguir iniciar les obres de l’escoleta, detallen, l’Ajuntament ha hagut de superar diversos tràmits, “com la compra d’un solar i presentar un projecte a la Conselleria d’Educació del Govern”.

En la mateixa línia, el centre d’educació infantil i primària del municipi, el Nadal Campaner Arrom, disposarà d’una nova aula doble, per fer front a les necessitats d’espai. Aquesta iniciativa, expliquen des del Consistori, serà possible gràcies a la sol·licitud que l’Ajuntament ha fet al Grup Municipal de El Pi al Parlament de les Illes Balears perquè presenti una esmena per instar al Govern de les Illes per a emprendre aquest projecte.

Dins el foment de l’educació i la cultura, l’Ajuntament també ha atorgat un total de 17.000 euros als joves entre 0 i 30 anys pel foment de l’educació. Aquesta iniciativa, “de la qual se n’han beneficiat més d’un centenar de joves del municipi”, subvenciona entre 100 i 160 euros per persona, “depenent del nivell educatiu”.

Entre altres accions realitzades al municipi, també destaquen la creació d’una nova sala multiusos al Casal de Cultura, per dotar al poble d’un espai de reunió social “adequat a les necessitats actuals”. Al casal, d’altra banda, expliquen, s’han realitzat diverses millores: “S’ha enrajolat el saló i s’han instal·lat plaques solars a la teulada perquè l’edifici sigui autosuficient energèticament i acumuli a la vegada el màxim possible d’electricitat per subministrar a altres edificis municipals”.

A la biblioteca municipal s’ha apostat per un nou pla director i “s’està estudiant la possibilitat d’ampliar el seu espai i redistribuir els diversos ambients de lectura i estudi”; el municipi també va acollir l’any passat les Terceres Jornades d’Estudis Locals de Costitx per aprofundir en el coneixement d’aspectes relacionats amb la història i la realitat econòmica, social i cultural del municipi.

Aquesta legislatura, segons informen des del Consistori, també s’ha treballat en millorar l’accessibilitat a diversos carrers del poble, com als carrers Sant Sebastià, el passatge de l’Escola Vella i el carrer Germans de la Caritat, en els quals “s’han realitzat ampliacions de les vies i millores a l’empedrat de les voravies que permetran una circulació més segura per a vianants, cotxets, etc.”, expliquen al respecte.

La seguretat viària i les comunicacions són altres dels aspectes més rellevants en els quals ha actuat l’Ajuntament recentment. En concret, expliquen, s’ha dut a terme la reconstrucció del marge del camí de Sa Garriga a l’altura del Poliesportiu i la reparació i instal·lació de protectors al pont del Torrent a l’altura del camí Son Tomasset, entre d’altres. També “s’ha construït un pont al Torrent Pina, a l’altura del camí de Montuïri, i s’ha fet la reparació puntual de diferents marges, així com millores i manteniments puntuals a altres vies, com al camí de Lloret”. Altres millores han estat l’obertura del carrer Costa i Llobera cap al carrer Sant Sebastià, una actuació que “contempla la compra dels terrenys necessaris per a perllongar la calçada existent amb les corresponents obres d’excavació i pavimentació”.

En el municipi de Costitx també han apostat pel manteniment de la ruta arqueològica “com a element de dinamització i divulgació del patrimoni històric”. Així, el Consistori ha prosseguit amb les excavacions al jaciment de Turassot i amb l’anàlisi de tots els materials que s’han trobat durant les tasques de recerca, informen. A més, s’ha restaurat el jaciment de Son Corró, “amb una neteja important i la delimitació del perímetre”.

També ha estat restaurada l’antenada del Molí de Can Vallés com a primera passa, indiquen, per a la creació i posada en funcionament del Parc Etnològic de Costitx, el qual pretén “crear un punt de visita al carrer Molins incorporant i posant en valor diversos elements etnològics que defineixen la vida pagesa del municipi en particular i l’illa de Mallorca en general”.

Un dels altres objectius d’aquesta legislatura, afirmen des de l’Ajuntament, és fer de Costitx un municipi sostenible. Per aquest motiu, expliquen, en els darrers temps s’han acomplert diverses actuacions per tal de potenciar l’estalvi energètic i la preservació del medi ambient. Així, a més de la instal·lació de plaques solars a diversos edificis municipals, s’ha instal·lat l’enllumenat de la via pública amb llums led de baix consum i plaques solars sobre la coberta de la nau de les pistes de pàdel, detallen.
En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament compta amb “una nova caldera amb menor consum, més rendiment i eficiència energètica” i la capella de Ca ses Monges i el Museu de Ciències Naturals disposen d’uns nous focus que “permeten tenir més potència a un cost més reduït”. El Consistori també ha adquirit una agranadora per “millorar i optimitzar la neteja dins el poble”.

Fonts municipals també destaquen la gran cohesió social que s’ha aconseguit al municipi: “A Costitx tenim la gran sort de comptar amb els Serveis Socials de la Mancomunitat del Pla, que fan una gran tasca professional i que també ens serveixen; a això s’hi han d’afegir iniciatives del Consistori com les convocatòries Universal d’Ajuts pels estudiants i la implicació de col·lectius i associacions del poble”, expliquen al respecte.

El municipi, conclouen, compta amb diverses celebracions que atreuen “un alt nombre de participants i públic” com la Fira Costitx en Flor i el Raïm Wine Fest de la mà de Denominació del Vi de la Terra Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt