Ara llegint
Consolidar-se com a destinació de turisme sostenible

Consolidar-se com a destinació de turisme sostenible

Escorca Fora Vila

Durant aquesta legislatura, Escorca, que es va certificar l’any 2014 com a Biosphere Destination, ha treballat en normatives que ajudin a equilibrar el nombre de visitants dins els espais més emblemàtics del municipi

El principal objectiu d’aquesta legislatura a Escorca ha estat seguir treballant per a consolidar el municipi com una destinació de turisme sostenible. Així ho expliquen des del Consistori, recordant que Escorca va ser premiat “amb el premi a nivell nacional de la Razón com a destinació de turisme sostenible” l’any 2021 i que ja l’any 2014 es va certificar com a Biosphere Destination (certificació avalada per la UNESCO), amb la intenció d’aconseguir un impacte mínim del turisme en les seves destinacions i, al mateix temps, un retorn cap a l’economia local.

En aquesta línia, segons informen, durant aquesta legislatura s’ha treballat en normatives que ajudin a equilibrar el nombre de visitants dins els espais més emblemàtics del municipi, com són “les normatives de control i reserva de places d’autocar, d’informació de l’estat d’aparcament a les zones de Sa Calobra i Cala Tuent, així com la implementació de zones de vianants, ACIRE i d’ORA”. Totes aquestes mesures, expliquen, generen uns ingressos que es destinen, per una banda, a cobrir les despeses dels serveis, i per l’altra a la inversió en projectes mediambientals dins el municipi, com la recuperació dels olivars de Cala Tuent. “L’any passat es varen recuperar uns 10.000 metres quadrats i actualment s’està treballant per recuperar una altra parcel·la de més de 20.000 m”, segons informen al respecte.

Aquesta legislatura, d’altra banda, ha estat “decisiva” pel que fa a les inversions realitzades en energies renovables:  “Ara mateix Escorca ja compta amb el 80% dels edificis que funcionen amb energies netes i seguim treballant per arribar dins enguany al 100%”, informen, per afegir a continuació que també s’han fet acords amb el Santuari de Lluc, que permetran aconseguir un punt verd pel municipi d’Escorca, la participació de l’Ajuntament en l’aula natura del Santuari, així com la col·laboració en altres petits projectes com l’empedrat d’un tram del camí dels misteris, que arriba fins a la creu del Santuari de Lluc.

A nivell d’infraestructures la principal inversió realitzada aquesta legislatura ha estat la reforma de la casa Consistorial, que s’ha fet en diverses fases. “Aquesta reforma era molt necessària per aconseguir un edifici totalment accessible i adaptat i, el més important, per comptar amb un edifici autosuficient”, expliquen fonts municipals. D’aquesta forma, i “conservant el caràcter de l’edificació”, s’ha millorat l’aïllament, amb la instal·lació de plaques solars i bateries, així com amb sistemes d’aerotèrmia per tal de comptar amb  “un edifici autosuficient i amb una certificació energètica A”.

Entre altres accions, des del Consistori també destaquen el soterrament del cablejat aeri de telefonia i electricitat al Port de Sa Calobra,  “una obra que millora la imatge de la destinació turística d’un dels llocs més visitats de Mallorca”, i la finalització de les obres d’adequació d’una zona per pàrquing  i la construcció d’una nova àrea d’aportació de fems pels veïnats de Son Massip. “També podem dir ja que tot l’enllumenat públic d’Escorca funciona amb lluminàries led”, afegeixen.

Pel que fa a cultura i patrimoni, durant la pandèmia Escorca es va sumar a la iniciativa cultural d’exposar l’obra de Joan Bennàssar dins el “Camí de Lluc”, juntament amb els consistoris d’Inca, Selva, Pollença i Escorca, i l’Ajuntament ha signat convenis amb el Santuari de Lluc, que han possibilitat la reforma de l’Església de Sant Pere d’Escorca i en els propers mesos està previst fer el mateix amb l’Església de Sant Llorenç de Cala Tuent i Sa Calobra.

Cada any, d’altra banda, s’han organitzat actuacions en les Nits de Lluc, en les quals han actuat diferents grups musicals. El Consistori també col·labora “de forma activa” en les actuacions de l’Escolania de Lluc “no només dins el Santuari, sinó donant suport a les diferents actuacions que fan fora de Mallorca i que han dut a l’agermanament del municipi d’Escorca amb Fortinning (Alemanya) i recentment a l’audiència amb el Papa a Roma”.

Sobre els reptes pendents, des de l’Ajuntament indiquen que un dels principals ara mateix és la lluita contra la despoblació d’un municipi “que els anys 60 comptava amb una població d’unes 600 persones segons l’INE”.

“La majoria de veïnats vivien de l’agricultura, ramaderia i gestió del bosc. Avui en dia això és totalment inviable, perquè el nivell de prohibicions a què està sotmesa la Serra de Tramuntana impedeix que la iniciativa privada pugui compaginar activitats pròpies de la Serra amb altres com experiències turístiques, hostatges, etcètera”, expliquen des de l’Ajuntament. Per aquest motiu, reclamen, “és absolutament necessari eliminar traves burocràtiques i facilitar la iniciativa privada compaginada amb la gestió agrícola, ramadera i forestal del municipi com a una experiència única dins un entorn de la Serra de Tramuntana. Sens dubte, són activitats que poden realitzar-se a qualsevol època de l’any i que permetrien a famílies poder viure a finques amb uns ingressos més estables”.

“Això és el que fa l’administració autonòmica i insular: gestionen refugis de muntanya, zones d’acampada, fan itineraris dins les finques, cuiden les finques, venen experiències de nits a la Serra per a grups, etcètera. Tot això és pràcticament impossible per la iniciativa privada”, conclouen des de l’Ajuntament d’Escorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt