Ara llegint
El Fons Mallorquí de Cooperació aprova un pressupost d’1’8 milions per desenvolupar 20 projectes municipalistes

El Fons Mallorquí de Cooperació aprova un pressupost d’1’8 milions per desenvolupar 20 projectes municipalistes

L’Assemblea de socis del Fons Mallorquí de Cooperació ha aprovat un pressupost de 1.851.800 euros per a l’exercici de 2021, pressupost que es destinarà bàsicament al finançament de 20 projectes de cooperació municipalista en diferents països del Sud; 5 projectes a l’àrea Mediterrània, 2 d’emergència i 3 de sensibilització i Agenda 2030.

Els projectes de cooperació s’emmarquen en els programes de desenvolupament municipalista que impulsa el Fons Mallorquí, que es duen a terme a Bolívia, Burkina Faso, Etiòpia, Mali, el Marroc, Nicaragua, Níger, el Perú i el Senegal. Aquests programes estan integrats per diferents projectes específics que abasten diversos sectors d’intervenció, depenent de les necessitats de cada territori: educació, sanitat, obres públiques, habitatge, desenvolupament econòmic local, participació ciutadana, equitat de gènere…

L’objectiu és garantir la màxima eficiència en l’ús dels recursos disponibles, alhora que aconseguir una major visibilitat de l’impacte de les intervencions. Els socis del Fons Mallorquí acordaren destinar 1.115.000 euros per aquests projectes.

Enguany el Fons Mallorquí ha proposat impulsar la cooperació directa amb entitats o administracions del Sud per tal de fer una passa més i apoderar i enfortir realment les entitats del Sud d’aquells països on els processos de cooperació que hem acompanyat hagin estat valorats positivament, en aquest cas serien Nicaragua, Bolívia, el Perú, Níger i el Marroc.

En la resta de països s’hi continuarà treballant a través d’entitats mallorquines ja que es tracta majoritàriament de països de l’Àfrica subsahariana, on l’administració local i les entitats no estan del tot immerses en la cooperació municipalista. Aquests són Etiòpia, Mali, Burkina Faso i el Senegal.

La línia destinada a finançar iniciatives adreçades a països de la riba sud i oriental de la Mediterrània i Àsia central es conforma de projectes que s’han identificat a través de les aliances estratègiques amb entitats locals o amb socis europeus i que coincideixen amb l’eix d’enfortiment de la democràcia i governabilitat, així com el suport a accions humanitàries destinades a millorar la situació de les persones que es desplacen a través de la Mediterrània a causa dels conflictes que es pateixen al Pròxim Orient, Àsia central i l’Àfrica subsahariana. La proposta de països per a 2021 és Grècia, el Líban, Palestina, el Sàhara Occidental i Tunísia i s’hi destinaran un total de 220.000,00 euros.

En l’àmbit de sensibilització, una part important de la feina del Fons Mallorquí se centrarà en donar a conèixer l’Agenda 2030 a través de projectes d’Educació per al Desenvolupament Sostenible dirigits a la ciutadania en general i d’altres especialment dissenyats per als socis del Fons Mallorquí, ja que els ajuntaments juguen un paper clau en la implementació i assoliment dels ODS. Els socis del Fons Mallorquí aprovaren tres projectes d’aquest àmbit amb un pressupost de 149.904,94 euros.

L’Agenda 2030 és una oportunitat única per analitzar els avenços en desenvolupament sostenible, reflexionar sobre els reptes als quals s’enfronta la població mundial i impulsar-ne amb decisió la implantació en tots els àmbits possibles: administracions locals del Nord i del Sud, governs, societat civil, empreses, centres de recerca i entitats. Per això, serà la brúixola que guiï enguany les activitats. D’aquesta forma el Fons Mallorquí se suma a aquesta agenda global, mostrant el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible tant de l’entitat com dels socis.

Finalment, en el marc de l’Assemblea s’aprovaren dos projectes d’emergència. Un per reforçar els mecanismes de protecció a les dones de la franja de Gaza (Palestina) i un altre, de suport sanitari i legal per a refugiats i desplaçats interns a Takhar (Afganistan). La convocatòria d’emergència del Fons Mallorquí compta enguany amb 183.830 euros i restarà oberta tot l’any fins a l’exhauriment dels recursos econòmics.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt